Már minden a tiéd, amire szükséged van.

2016. június 13. 23:34 - Dobován Norbert

Kyotoban, a Ryoan-ji templom egyik kőből készült kútján ez az ősi felirat díszeleg: "ware tada siru taru". Ez egy Zen közmondás, amelyet számos formában lefordíthatunk, mégis legpontosabban így lehetne megfogalmazni: Már minden a tiéd, amire szükséged van. 

Ez egy remek módja annak, ahogyan az életre tekinthetünk. 

Miközben ezt a cikket olvasod, tarts egy perc szünetet, itt és most és gondolkodj el a következőn: több mint valószínű, hogy elegendő étel van a hűtőben, megfelelő mennyiségű ruha van a szekrényeidben, van egy tető a fejed felett (melléfogok most csúnyán, ha éppen piknikezel) és minden más alapvető szükségleted ki van elégítve. Nagyrészt minden rendben van, nincs azonnali szükséged valamire. Már minden a tiéd, amire szükséged van. 

És mégsem így tekintünk a világra ... elégedetlenek vagyunk, több kényelemre, szeretetre, tudásra, biztosítékra, visszaigazolásra, több élelemre, szórákozásra és több tulajdonra vágyunk. Mindenki ilyen. Az alapvető emberi természetünk egyik alapköve ez, ami egyben jó és rossz. Arra sarkall, hogy ne elégedj meg a jelenlegi helyzeteddel és fejlődj. Mindazonáltal, örökké elégedetlenné is tesz. Kevés alkalommal ragadjuk meg az alkalmat, hogy realizálódjon bennünk: elég az, amim van.

mar_minden_zen_og1.jpg

Ha eszünkbe jut ez az apróság, köszönetet mondhatunk azért, amink van. Értékelni fogjuk a szépet, értékelni fogjuk a jelen pillanatot. Nem kötelező alapértelmezettnek és teljesen normálisnak tartani, hogy élsz. Itt és most. Mondj érte köszönetet. Értékeld.   

Tehát a kérdés az, hogyan tudnánk beépíteni a tudatunkba ezt a mondatot: 

"Már minden a tiéd, amire szükséged van". 

Megtanulni bevésni az elégedettséget

 

  1. Megbecsülés - ha mindenünk megvan amire szükségünk van, a probléma az, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni ezt az egyszerű tényt. Kialakíthatjuk azt a szokást, hogy észrevegyük azt amink van, köszönetet mondjunk érte nap mint nap és ne vegyük "alapértelmezettnek". Értékelhetjük az embereket az életünkben (ahelyett, hogy panaszkodnánk rájuk) vagy az egyszerű apró jeleneteket. Egy baba mosolygását, miközben minket néz, egy kedves gesztust vagy egy gyönyörű naplementét.
  2. Tisztelet - Ha valamit értékelünk, akkor tiszteljük is azt. A Zen hagyomány magában foglalja a meghajlást mások előtt, sőt bizonyos tárgyak előtt is (pl. meditációs párna). Ez a szokás segít kialakítani az alázatot és a tiszteletet. Nem kell szó szerint meghajolnod mindenki előtt, de tégy egy mentális meghajlást a másik emberrel szemben és állj hozzá tisztelettel. 
  3. Mások felé fordulás - ha nekünk már megvan mindenünk...miért foglalkozunk annyit magunkkal? Miért nem látjuk, miben segíthetnénk a másikon? Rengetegen szenvednek körülöttünk és még csak észre sem vesszük. Félelem, szorongás, depresszió, éhezés. Számos kategória van. Választhatunk, kinek tudunk segíteni. Nem tudjuk persze megoldani mindenki problémáját. De oldjuk meg valakinek, aki rászorul. Meglepő lesz talán, de saját magunk sokkal jobban fogjuk értékelni a saját életünket és kevésbé fognak zavarni, saját problémáink, ha ezt szokássá tesszük. 

Javaslom, hogy legalább 2-3 dolgot tégy szokásoddá az alábbiak közül: 

  • Mondj egy apró köszönetet minden reggel azért, amid van 
  • Vezess egy bekezdéses köszönet naplót. Minden nap egy bekezdésnyi köszönet. 
  • Ha találkozol valakivel végezz egy mentális meghajlást. 
  • Amikor eszel, gondolkodj el rajta, kinek köszönheted hogy az étel előtted van (aki főzte neked, aki elhozta, aki elültette vagy aki megalkotta stb.)
  • Ha befejeztél egy feladatot, mutass tiszteletet mások és a környezeted iránt. Takaríts fel, illetve tudatosan és tiszteletteljesen végezd el az utómunkálatokat is, mielőtt a következő feladathoz rohannál. 

Kérdezd meg magadtól a nap folyamán többször is, hogy megvan-e mindened, amire valóban szükséged van. Úgy gondolom rájössz majd, hogy igen, és ez hatalmas elégedettséggel fog eltölteni. 

 

 Inspired by Zen Habits

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr738866522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZiZi · http://lelektukor.freeblog.hu/ 2016.07.12. 15:05:31

Meglepő, hogy nincs még itt komment. Ezért én most köszönöm Neked ezt a cikket és ezt a blogot. Így tovább. ;-)

dekoninckxx 2017.05.10. 22:47:07

Meghajlok e cikk előtt :-)
süti beállítások módosítása