Nem jó, de nem is tragikus

2019. augusztus 30. 16:04 - Dobován Norbert

Ez a rövid kijelentés a híres Chernobyl sorozat egyik olyan kulcsmondata, amely valamiért megragadt a köztudatban. Biztos vagyok benne, hogy a sorozat alkotói sosem gondolták volna, hogy ez a rövid mondat lesz az, amiről azonosítják a sorozatot. Pedig ez lett. De vajon miért?   

Az utóbbi időben azon gondolkodtam, miért pont ez a mondat lett a mémek ezreinek alapja. Az egyik legjobb dolog egy blogban az, hogy minden hülyeségről írhatsz, amin épp gondolkodsz ha éppen úgy érzed van benne egy szikra, ami adhat némi mondanivalót az olvasónak. Ez történik éppen a jelenlegi bejegyzésben. 

nem_jo_nem_tragkius_hz_og1.jpg

 

Nem jó, de nem is tragikus 

A válasz szerintem elég egyértelmű. Azért lett ez a kijelentés olyan népszerű, mert intenzíven azonosulni tudunk vele. Csak valahogy, valamiért ezt még senki nem mondta így ki. A munkahelyünkre, a párkapcsolatunkra, a szüleinkre, a szomszédainkra, a gyerekeinkre és számos élethelyeztre jellemező. Egy adott pontban mindenkire tudnánk ezt mondani: Nem jó, de nem is tragikus. 

Hol a mondanivaló? 

Azt vettem észre, hogy számos  "sikeres" ember, valahonnan a béka segge alól jött. De szó szerint. Tehát komoly gyerekkori traumákkal szembesült, esetleg elképesztően szegény családból származott vagy éppen az utcán élt és ezt követően sikeremberré vált. Mi a közös ezekben az emberekben? Azon kívül, hogy ezt a sztorit nagyon jó eladni a későbbiekben, van még egy kulcsfontosságú közös pont: nem volt vesztenivalójuk. Akinek nincs vesztenivalója az bátor és ez a bátorság gyakran sikeressé teszi

Ez a probléma. Megegyezhetünk abban, hogy az emberek többsége nem él a fent leírt szituációban. A helyzetüket nagyon egyszerű leírni egyetlen mondatban: Nem jó, de nem is tragikus. Innentől kezdve a motiváció a változásra elenyésző. A bátorság sokszor még kevesebb.

Mindenki máshogy írja le ezt az élethelyzetet. Csernus Imre emlékeim szerint langyos pocsolyaként emlegeti, mások komfortzónának hívják, ami egyébként nem is annyira komfortos, mindössze megszokott. És félünk változtatni, mert van mit veszíteni. Még ha nem is sok, és nem is jó, de van. Éppen ezért, amikor egy általános kényelmetlen, de elfogadható élethelyzetben vagyunk, csak eszünkbe jut ez a mondat: Nem jó, de nem is tragikus. Majd mosolyogva elfogadjuk és továbbállunk.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr6115032294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása