A ZEN

2016. június 16. 23:51 - Dobován Norbert

 

A Zen meditáció alapjai

“A zen nem vallás és nem filozófiai iskola, mert nem egy teória, sőt a hangsúly éppen az életre esik. A zen tanítása, az éppen a minél tágasabb és minél szabadabb.”
– Hamvas Béla

Taigen Shodo Harada Roshi - bevezetés a ZEN meditációba, magyar felirattal 

Taigen Shodo Roshi - nevének jelentése Nagy Törvény Igaz út mester - 22 éves korában lett zen szerzetes, majd 20 év zen szerzetesi és mesteri képzés után lett mesteri rangra emelve. Az okayamai Sogenji kolostor apátja és vezető zen mestere. Számos országban alapítottak már tanítványai OneDropZendo csoportokat. Elvonulásaira többek közt Amerikában a már kiképzett mesterek is járnak, útmutatást kérve a mestertől. 

a_zen_meditacio_alapjai_video.jpg

A zenről bővebben

 

A Zen tanítás a buddhizmushoz kötődik, viszont ez nem jelenti azt, hogy csak a buddhisták gyakorolhatják a zazent. A zen gyakorlójának nem feltétlenül kell hinnie Buddhában. Nem is kell vallásosnak lennie. A zen felfogása szerint Buddha egy személy, aki mindössze megmutatott egy gyakorlati utat a nyugtalanság megszüntetéséhez és ahhoz, hogyan tudunk lehatolni legvégső gyökereinkig, hogy megtudjuk, kik is vagyunk valójában. Valójában.

A zen egy út. Egy út, amelyen keresztül megszabadulunk attól a zűrzavartól, amely agyunkban folyamatosan kavarog. A nyugatlanságtól, ami  tudatunkat terheli. Egy út, amelyen keresztül elindulhatunk egy mélyebb tudásig, odáig, hogy megtudjuk, kik is vagyunk valójában, honnan jöttünk és hová tartunk. A zen gyakorlata során, tudatunk lecsendesítése révén, a zűrzavaros gondolatok megszűnésével választ kapunk a ezekre a kérdésekre, bár ez olyan tapasztalati válasz lesz, amelyet nem foglalhatunk szavakba.

A zen nem az egyetlen út. Viszont az egyik járható út. Nem mindenkinek való, mivel különböző személyek vagyunk, különböző tulajdonságokkal, különböző hozzáállással így tehát másként juthatunk el a nyugtalanság megszűntetéséhez és ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához, – és ahogyan azt említettük, a zen ezek közül az egyik út. 

A zen alapja maga a gyakorlat, a zazen. A beszéd és teória nem elegendő. Elkezdeni a gyakorlást. Ez a fontos. A zen azoknak az útja, akik fel akarják számolni magukban a nyugtalanságot és a zűrzavart, akik készek arra, hogy ne csak beszéljenek és megelégedjenek a kész válaszokkal, hanem maguk keressék meg azokat. Azoknak az útja, akik mernek kérdezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr858866518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása