Minimalista táplálkozási útmutató

2017. március 19. 21:14 - Dobován Norbert

Az ételválaszték óriási, és emiatt nagy annak a veszélye is, hogy valami egészségtelenre bukkanunk. Hogyan tudnánk mindent észben tartani? Honnan tudjam, mikor mit kellene ennem, és mikor lazíthatok nyugodtan egy kicsit a táplálkozási szabályok szigorán? Hiába javul az egészségügyi ellátásunk, egyre több a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők száma.

-Johannes Hinrich von Borstel

A népbetegségek elsődleges forrása

Szilárd meggyőződésem, hogy a népbetegségek elsősorban a helytelen táplálkozásból adódnak. Nem a szmog vagy a stressz áll az első helyen, hanem az, amitől gyakorlatilag lélegzünk: a tápanyag. Pontosabban ennek hiánya. Allergia, daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, étkezési zavarok, depresszió, stressz, alvászavar. Ezeknek a betegségeknek a hátterében legtöbbször egy kiegyensúlyozatlan táplálkozás áll.

minimalista_taplalkozas_600x314.jpg

Senki nem tanított meg minket erre

Azon kívül, hogy a tanító néni egy mosolygós brokkoli képének kíséretében komoly arccal előadta nekünk valamikor általánosban, hogy a "zöldség jó", semmilyen oktatást nem kaptunk táplálkozástudományok terén. Hacsak nem vagy táplálkozási szakértő, találomra és hallomásból veszed le a polcról a dolgokat. "Erről azt hallottam, hogy egészséges..." Ez sajnos nagyon kevés. 

A szupermarketek polcain lévő élelmiszerek 90%-a szemét. Szinte semmi tápanyagot nem tartalmaznak és/vagy tele vannak tömve cukorral vagy fehér liszttel, amit bár szinte egyáltalán nem tud felhasználni a szervezetünk, de legalább súlyosan addiktív anyagok.  

Szakmába vág, ezért nagyon nehéz egyetlen cikkben összefoglalni

Több éve foglalkozom szaktanácsadással sporttáplálkozás témakörében. Éppen ezért, sokat gondolkodtam azon, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést. Ugyanis nagyon nehéz átadni valamit egyetlen bejegyzésben, amit az ember hosszú évek alatt sajátított el. Ennek ellenére vállalkozni fogok arra, hogy egyszerűen és remélhetőleg érthetően átadjam az alapokat azoknak, akik kíváncsiak erre és azoknak akiknek mindez új. Ez sem lesz rövid!

Egyszerűsítsd le az étkezésed!

Ez annyit jelent, hogy nagyon-nagyon sok dolgot ki kell iktatnod az étrendedből, annak érdekében, hogy egészségesen étkezz. Olyan dolgokat, amit eddig magától értetődőnek vettél, mert "mindenki" ezt eszi. Sajnos. Amennyiben ez megvan, a közérzeted, a mentális állapotod és a fizikai teljesítményed is pozitív irányba fog változni. Ezt nem sejtem vagy feltételezem: ezt garantálom. 

Alapkifejezések

Vicces és egyben ijesztő, hogy az átlagember nincs tisztában olyan szavak jelentésével, mint a fehérje, szénhidrát, rost vagy akár a zsír. Telített vagy telítetlen? Egyszerű vagy összetett? Mikro- és makrotápanyag? Mivan!?  

Ezekből áll az amit eszünk. Ez van az élelmiszerek hátoldalán a bonyolultnak tűnő kis táblázatban. Mégis, az átlagembert ez NEM érdekli vagy nem tudja mit jelentenek.   

Fehérjék (protein)

A fehérjék aminosavakból állnak és minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Az izmok funkcionalitása, a bőr egészsége, a haj, a köröm egészsége, sőt gyakorlatilag az egész immunrendszer megfelelő működésének alapköve. A megfelelő mennyiségű fehérje elengedhetetlen, ennek ellenére az emberek nagy része meg sem közelíti azt a mennyiséget, amelyre szüksége lenne. Megkülönböztetünk növényi és állati eredetű fehérjét. Utóbbi az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, szemben a növényi fehérjékkel, ennek ellenére mindkettőt javasolt fogyasztani (a vegetáriánus étrendről itt nem szeretnék írni, mert az kicsit más téma).

feherjek_novenyi_allati.jpg

Fehérjeszükséglet: Átlag 1-1,5 gramm/testsúlykilogramm, intenzív fizikai munka vagy sportolók esetében ez felmehet 2-2,5 gramm/testsúlykilogrammra is. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg-os személy minimum 70-100 gramm proteint kellene fogyasszon naponta. Csak a példa kedvéért, egy egész tojás kb 5-6 gramm fehérjét tartalmaz. 

Példák fehérjeforrásokra: sovány húsok (csirkemell, pulykamell), tojás, tejtermékek, marhahús, különböző magvak

Szénhidrátok

A legjobban félreértett kategória. Maga a kifejezés negatívan hangzik, köszönhetően a felületes információknak. A szénhidrátokból is legalább két kategóriát kell megkülönböztetnünk: egyszerű és összetett (komplex). 

szenhidratok_egyszeru_komplex.jpg

  • Egyszerű szénhidrátok: a legegyszerűbb cukrok tartoznak ide. Jellemzően édes ízűek. Ezeket kell szinte teljesen kiiktatnunk az étrendünkből. Ilyenek a cukros üdítők, a torták, a péksütemények, gyakorlatilag minden aminek magas a cukortartalma. Az elsődleges ellenség tehát minden olyan élelmiszer aminek magas a cukortartalma. Ezek hirtelen vércukorszint emelkedést eredményeznek, az egyszerű kötéseik miatt, ami a szervezetünket arra kényszeríti, hogy inzulint termeljen, aminek szerepe az, hogy szépen kiegyensúlyozza a vércukorszintet. A probléma akkor adódik, ha ezt folyamatosan eljátsszuk. Amikor a hasnyálmirigy nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, akkor alakul ki a cukorbetegség. Ami, mint tudjuk az egyik TOP népbetegségünk. Másik hátránya az egyszerű szénhidrátoknak, hogy a vércukorszint ingadozása egyben a hangulatunkat is meghatározza. Ahogyan ez ingadozik, többnyire úgy ingadozik a kedélyállapotunk is. Ezért kellene ezt balanszban tartani. Az egyszerű szénhidrátok fogyasztásával viszont könnyen felborul ez az egyensúly.
  • Komplex (összetett szénhidrátok): ezek a gabonafélék (kenyér- és tésztafélék, zab, müzli), a hüvelyesek (bab, lencse, borsó). Ezek, a komplexebb kötésnek köszönhetően nehezebben bomlanak le, ezért az emésztésük kiegyensúlyozottabb és nem hintáztatja a vércukorszintet. Ezekre az ételekre kell alapoznunk a szénhidrátbevitelünket. Ide sorolnám a rostokat is, amelyek szintén elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez és az egészséges bélműködéshez. 

Példák jó szénhidrátokra: teljes kiőrlésű kenyér, zab, rizs, édesburgonya

Példák rossz szénhidrátokra: fehér kenyér, fehér liszt, péksütemények, cukorkák, üdítők, cukrozott sütemények

Zsírok

Bizonyára hallottál mér a telített és a telítetlen/többszörösen telítetlen zsírsavakról. Itt sem minden fekete-fehér. A zsírokra bizony szükségünk van. Személyes véleményem az, hogy ezek sokkal, de sokkal alacsonyabban állnak az "ártalmassági mutatón" mint az egyszerű szénhidrátok, például a cukor. Igen. Akkor is, ha telített (rossz) zsírokról beszélünk. Ennek ellenére, a zsírbevitelünket a telítetlen zsírokra kell alapozni. 

jo_zsirok_rossz_zsirok.jpg

  • Telítetlen zsírsavak: a hidegen sajtolt növényi olajok vagy például a halolaj. Ezek segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterin-szintet, javítják a kognitív funkciókat és számos más pozitív hatással rendelkeznek. Többnyire olajos magvakban találkozhatunk még telítetlen zsírokkal. 
  • Telített zsírsavak: nagyrészt az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide, ezeket tartják felelősnek a szív- keringési rendszerrel kapcsolatos megbetegedésekért. Ennek ellenére, akadnak telített zsírok amelyek kivételt képeznek Ilyen például a kókuszzsír, ami kémiai értelemben véve telített zsírnak minősül, mégis pozitív élettani hatással rendelkezik. 
  • Transzzsírok: ezek a mesterségesen előállított zsírok, pl. margarinok, hidrogénezett növényi olajok. Határozottan az egészségtelen kategóriába sorolhatóak

Példák jó zsírokra: avokádó, olívabogyó, extra szűz olívaolaj, dió, földimogyoró, mandula stb. 

Példák rossz zsírokra: szalonna, sertéshúsok, magas zsírtartalmú tejtermékek

Példák nagyon rossz zsírokra: margarin, étolaj

Megjegzések:

  • A napraforgóolajat vagy azt az olajat amivel általában sütsz, cseréld le kókuszzsírra! Ez sokkal jobban bírja a hőt, ezért egészségesebb választás.

 

  • Az egészséges, telítetlen zsírok nagyon érzékenyek a hőre, ezért sütéshez nem alkalmasak, hidegen ajánlott őket fogyasztani. 

 

Ha ezeket megértetted, jöhetnek a gyakorlati tippek!

A hétköznapi ember számára olyan, hogy diéta, nem létezik. Ha jelentős változást akarsz elérni a táplálkozásodban, akkor életmód szinten kell kiiktatnod bizonyos dolgokat és beiktatnod másokat. Hiába követsz egy diétát X napig, ha alig várod, hogy véget érjen és újra visszatérj a régi és rossz kajáláshoz. A változás életmód szinten kell történjen.  

Miből mennyit? 

Ha a fenti fogalmakat ismered, azaz tud mi az, hogy fehérje, szénhidrát és zsír, akkor egyszerűen meg tudom neked mutatni, hogy miből mennyit kell hozzávetőlegesen fogyasztanod. 

helyes_feherje_szenhidrat_zsir_arany.jpg

Ezek az értékek változóak, céltól és genetikától függően, de általánosan véve ezt az arányt illik betartani.  

Mit ne fogyasszunk és mivel helyettesítsük? 

Az első és egyben legfontosabb KÉT lépés a cukor és a finomliszt teljes kiiktatása. Jól hallottad. A sima cukor, amelyet a kávéba, teába teszel, nullára kell csökkentened. Kevés ártalmasabb dolog van a cukornál és a fehérlisztnél. A dolog trükkje az, hogy oda kell figyelned az előre elkészített élelmiszerekre, amelyeket a boltban vásárolsz. Ugyanis még abban is van cukor, amire nem is gondolsz. Ha az adott élelmiszer cukortartalma magas, akkor szintén egy felejtős élelmiszerről van szó. (100 grammban 20-25 gramm cukor már nagyon soknak számít!) Ugyanez a helyzet, ha az adott árucikk nagy része 60-70% fehérlisztből készült. 

  • Cukor helyett ajánlom a természetes édesítőket, de őszintén szólva a mesterséges édesítőket is jobb megoldásnak tartom a cukornál. Mindent jobb megoldásnak találok a cukornál. 
  • Fehérliszt helyett teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket fogyasszuk. A fehér liszt kategóriába tartozik minden péksütemény és minden aminek fő alapanyaga a fehérliszt. Ez elég sok élelmiszert magában foglal. 

nullacukor_nullafeherliszt.jpg

Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy soha többet nem ehetsz meg egy szelet tortát vagy egy csokit, akár egy finom péksüteményt. A lényeg az, hogy ezekre inkább úgy kell tekinteni, mint alkalomszerű csalásokra. Egyébként is, sokkal jobban esik hétvégén egy finom csaló kaja, mint ha egész héten rossz minőségű táplálékkal tömjük magunkat. Így boldog lesz a kecske is és megmarad a káposzta is, vagy mi...

Miből, mikor hányszor? 

 

Mikor és mit együnk a nap folyamán? 

  • Reggel a teljes kiőrlésű szénhidrátoké a főszerep, amit a fehérje követ. Zab, teljes kiőrlésű kenyér, stb. Ilyenkor ajánlott némi gyümölcs fogyasztása is. Az általános vélekedéssel szemben a gyümölcs nem mindig egy jó étel, én csak a reggeli/délelőtti órákban ajánlom. 
  • A nap folyamán minden étkezésünknek tartalmaznia kell szénhidrátot, fehérjét és rostot is. 
  • Este a fehérjéké és a rostoké a főszerep. Felejtsd el az "este hat után már nem eszek" típusú baromságokat és nyugodtan étkezz este. A lényeg, hogy a szénhidrátokkal itt már óvatosabban bánj és a fehérje legyen főszerepben. 

Hányszor étkezzünk naponta? 

Sajnos nálunk a reggel gyorsan bekapok valamit, a nap folyamán nincs időm enni, este pedig megadom a módját mentalitás érvényesül, aminél rosszabbat nem nagyon lehet elképzelni.

A helyes válasz: minél többször. A klasszikusan beidegződött "reggeli-ebéd-vacsora" kombinációt is el kellene felejteni. Naponta öt-hat alkalommal lenne jó étkezni, kisebb adagokban. Ez folyamatos stabil vércukorszintet garantál (amennyiben megfelelő minőségű ételekről beszélünk). Így nem terheljük le az emésztőrendszert egyszerre nagy mennyiségű tápanyaggal, így nem fogja a felesleget zsírként elraktározni.  

Összefoglalva

  • Tanuld meg az alapvető dolgokat a táplálkozással kapcsolatban
  • Iktasd ki a fehérlisztet, a cukrot és minden finomított élelmiszert az étrendedből
  • Napraforgóolaj helyett használj kókuszzsírt az ételek elkészítéséhez
  • Étkezz legalább ötször naponta

 facebook_banner_4_720x90.jpg

 

 

 

 

 

 

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr3512351349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melki 2017.03.20. 10:15:52

Mostanság kezdtem el minimálisan odafigyelni arra hogy mit eszek és nem érzem könnyűnek kezdőként tájékozódni. :)

Ráadásul elég válogatós vagyok.

Elkezdtem több gyümölcsöt enni (napi 2-4 alma, 1-2 banán) meg ebéd mellé C vitamint szedni.
Ezekben nyilván van valamennyi cukor, de gondolom ezzel a fajta cukorral nincs gond.
Kávéhoz mostanság inkább mézet használok, tudtommal az is jelentősen egészségesebb mint a sima cukor.

Ez így kezdésnek nagyjából jó iránynak tűnik? Vagy felejtsem el a mézet is? :(

Dobován Norbert 2017.03.20. 11:01:33

@Melki: Alapjában véve szerintem a mézzel nincs gond, mértékkel fogyasztva. Itt is figyelni kell azonban arra, hogy a magas hőfoknak ne tegyük ki. Pl. Ne tedd forró teába.

A gyümölcs már macerásabb kategória, lévén, hogy fruktózt tartalmaz, ami szintén a cukor egy fajtája. Ennek ellenére, ahogyan azt írtam, átlagos egészséges táplálkozásba a délelőtti órákban simán belefér némi gyümölcs is.

C-vitamin esetében a megadózis híve vagyok, napi minimum 1000 mg. Lehetőleg valamilyen komplex terméket szoktam ajánlani, ami tartalmaz pl. csipkebogyót, ami segíti a felszívódását.

Kávéhoz és teához sem használok már semmit. A káve az első két hétben nagyon sz*r volt, aztán elkezdtem érezni a kávé igazi ízét! :)

brugge 2017.03.20. 11:24:28

A méz csupán egy hajszálnyival jobb megoldás, mint a finomított cukor, igazából nincs is sok különbség a méz előnyére, bármennyire is divatos most. A méz 55%-a fruktóz!. Emellett kalóriadúsabb, mint a finomított kristálycukor. Míg 1 teáskanál kristálycukor 16, addig ugyanennyi méz 22 kalória. Én ezt sem ajánlanám.

A gyümölcsök közül a banán pedig a lehető legrosszabb választás itt Magyarországon. Egyrészt azért, mert erősen roboráló hatású, a legtöbb cukrot tartalmazó gyümölcsök közé tartozik, de még inkább a "kényszerérlelés" miatt. Mindannyian tudjuk, hogy ezeket a gyümölcsöket a termőhelyükön teljesen éretlenül szedik le és nem természetes érési folyamat után kerül itthon a boltok polcaira. Ezért a banánt én délelőtt sem ajánlanám. Az alma "más tészta", azzal nincs gond, pláne, ha nem a világ másik végéről szállítják.

Dobován Norbert 2017.03.20. 11:29:37

@brugge: Teljesen egyetértek. Viszont a méz esetében...hát, vitatott, hogy talán máshogy fejti ki a hatását a mézben lévő dextróz és fruktóz, a mézben jelen lévő különböző szerves savak, enzimek miatt, de ömm, őszintén szólva ezt én is találgatásnak tartom, és inkább cukorféleként tekintek rá.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2017.03.20. 11:38:48

@Dobován Norbert: a fehér cukorral sincs semmi baj az aktuális agymenés ellenére, nyilván ezt sem jó 2pofára enni mint semmit sem. Egészséges ember napi szintenn ehet fehér cukrot és persze fruktózt is.

20éve a vajat kellett elfelejteni, majd a tojást, majd a tejet, ma már az ellenkezőjét írják, 20 év múlva meg az ellenkezőjét fogják.

C-vitamin adagolásról annyit hogy a mérsékelt égövön az emberek vitaminhiányosak voltak télen, ill. sok vitamin ürült ki a szervezetből tavaszra, aztán pótolták, ez volt a természetes a legutóbbi időkig, egyáltalán nem az, hogy minden nap vitaminokat ettek.

A müvitaminok hatásfokáról és arról, hogy ezeket hasznosítja-e a szervezet, jó hatással van-e rá még szinte semmit nem tudunk.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2017.03.20. 12:11:55

A másik amit megállapítottam az okosságokról, hogy semmit se érnek.

Hónapokig otthonról dolgoztam, ami azt okozta, hogy délben keltem, hajnalban feküdtem minden nap, és teljesen rendszertelenül du.3 és este 10 között naponta egyszer ettem rendes ételt, de akkor sokat. Ezen kívül néha még bekaptam egy csokit vagy tejeskv-t vagy gyümölcsöt, ennyi volt a napi táp.

Semmit sem híztam, és nem is éreztem magam rosszabbul, csak kaja után 1 óra pihi kellett. Ennyit a napi 5xös tudatos diétáról.

A zemberek szívesen csinálnak -jó pénzért- ürtudományt pofonegyszerü dolgokból, egyenletekből, mint amilyen a táplálkozás.

mt-03 2017.03.20. 14:28:54

lehet ezen vitatkozni hogy mi a jo es mi a rossz, de az biztos hogy a cukor es a finomliszt nem jo, direktbe nem cukrozom semmit es amit veszem annal mindig megnezem a rairt tablazatot. sajna a legtobb cucc ugyan annyi finom cukrot tartalmaz mint a fogonosznak kikialtott kola. persze a cukormentesben meg aszpartam van. szerencsere mostanaban terjednek a fel annyi cukrot tartalmazo uditok italok (ha valakinek nem jo a viz akkor meg ez is jobb mint a 11g-os kola). szintugy a gyumolcsleveket is meg kell nezni, mert mnindenki azt hiszi milyen egeszseges osztan annyi benne a cukor mint a kolaban.
lisztet se nagyon eszem, tesztakat keveset eszem, kenyerfelet is minimalisat. egyreszt fogyaszt masreszt sokkal jobb az ember kozerzete. elmarad a kajalasok utanai orakig tarto komazas.
amit meg tapasztaltam hogy a betegsegekre is sokkal kevesbe fogekony az ember.
no meg a mennyisegre is oda kell figyelni, mert gyumolcsbol es husbol is lehet sokat zabalni ;)

Akkor is megdöglesz ha a fára mászol 2017.03.20. 14:40:43

@mt-03: Egy egészséges ember nyugodtan ihat kólát, persze nem napi 4 litert, ha nem éget sok kalóriát. De ha igen akkor nyugodtan. Sportolóknak is adják hosszú futások után gyors energia-regenerálásra. Vagy adnak glukóz-tablettát, ízlés dolga.

Ez újabb hoax. Azokban a társadalmakban élnek a legtovább, ahol a finom lisztet, a sót, a finomított cukrot, a húst, a tejet, a tojást és minden démonizált élelmiszert a legnagyobb arányban fogyasztják. Ez tény. Más kérdés, hogy ha a többség nem zabálna több kalóriát, mint amennyit elhasznál, akkor élhetnének tovább. De felesleges kiemelni akármit, mondjuk a kólát. A kevésbé cukrozott löttyből iszol 2x annyit ugyanott vagy. Ihatsz vizet, akkor vmi szilárd édességet fogsz kívánni. Ezzel nincs is baj, csak ésszel.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.03.20. 15:02:04

Lúgosít az avokádó,
Így nem leszel savokádó!
:)

nzk 2017.03.20. 15:47:35

@Akkor is megdöglesz ha a fára mászol: "Azokban a társadalmakban élnek a legtovább, ahol a finom lisztet, a sót, a finomított cukrot, a húst, a tejet, a tojást és minden démonizált élelmiszert a legnagyobb arányban fogyasztják." mégpedig?

cardiobascuralis 2017.03.20. 15:48:47

Igazából az ember táplálkozásánál arra is nagyon oda kell figyelni, hogy miket olvas.
Az ilyen baromságok, mint ez a cikk is például, nagyon károsak.

miyagawa 2017.03.20. 15:54:55

"Mindannyian tudjuk, hogy ezeket a gyümölcsöket a termőhelyükön teljesen éretlenül szedik le és nem természetes érési folyamat után kerül itthon a boltok polcaira. Ezért a banánt én délelőtt sem ajánlanám. " Mi a gond velük? Én nem tudom.
Azt viszont igen, hogy vannak hazai termesztésű gyümölcsök, amiket éretlenül szedünk le ősszel - merthogy téli fogyasztásúak - és utólag érleljük. Matolyasziint pl. a datolyaszilvát vagy a kivit. Mindkettőt - és a banánt is - almával egy nylonzacskóba zárjuk, az alma etiléngázt bocsát ki, és ettől megérik a mellé zárt gyümölcs. A banánnal ipari méretben csinálják ugyanezt, hűtőházban etiléngázzal zárják össze.
A datolyaszilva egyes fajtái ilyen kezelés nélkül nem is fogyaszthatóak, a piaci kivi meg ilyen kezelés után sokkal édesebb, finomabb.
Most őszintén, mi ezzel a gond?

cardiobascuralis 2017.03.20. 15:56:53

@brugge:
Nem kéne keverni a kalóriát a kilokalóriával.
Vagy neked mindegy, hogy 2 métert vagy 3 kilométert kell menned?

@Halál kamionja mindenkit elgázol:
Az a ritka eset, amikor teljesen egyetértek veled.

@Akkor is megdöglesz ha a fára mászol:
Szintén teljesen egyetértek.

@nzk:
Európában pl. Franciaország. És nemcsak a legtovább, de a legegészségesebbek is.
Ja, és az étkezés vörösbor (azaz a szintén sátánnak kikiáltott alkohol) nélkül kb. elképzelhetetlen, és már a gyerekeknek is adnak.
A lényeg a mérték.

Ha neked a cukrozott szalonna ízlik, ehetsz azt is, akár naponta.
Csak nem kilószámra.

cardiobascuralis 2017.03.20. 16:06:46

@miyagawa:
Van egy csomó körtefajta is (ún, téli körték), amiket éretlenül kell leszedni, és megérnek a kamrában a tárolás folyamán.
De alma, birsalma, szilva, barack mind utóérő, bár az íze nyilván nem lesz ugyanolyan utóérleléssel, mint az éretten leszedettnek.
És még csak nejlonzacskóba sem kell őket zárni, mondjuk 100 éve ez még kissé nehéz is lett volna, mivel a nejlont csak az 1940-es években találták fel.

A gyümölcs az egyik legegészségesebb étel a nap bármely szakában, annak ellenére, hogy most sok dietetikusnak kinevezett elmebeteg szerint egészségtelen a cukortartalma miatt.
Pár éve-évtizede meg az volt a tej, a vaj (és a margarint istenítették, amit egyenesen ördögtől valónak tartanak), a tojás (növeli a koleszterinszintet - aztán kiderült, hogy igen, de a jó koleszterinét), stb., stb.
Meg a vörös hús.
Ugyebár mennyire egészségtelenek a négerek is, akik vörös húst esznek csak úgy magában, lehetőleg minél zsírosabbat, meg mindenféle szar, egészségtelen gyümölcsöket...
Szénhidrátnak meg esetleg köleskását.
Csupa cukorbeteg, magas vérnyomású félhalott.
Ja, nem.
Innentől talán tekintsük ezt a táplálkozástudományt megélhetési ezoterikus áltudománynak az asztrológiával egy szinten.
Legalábbis nem nagyon lehet komolyan venni és tudománynak tekinteni olyasvalamit, ami egyrészt homlokegyenest ellentmond a valós életnek, másrészt évtizedenként kétszer változtatja álláspontját A-ról B-ra, majd megint vissza A-ra.

Shirkan 2017.03.20. 16:08:56

Kérdés egy teóriához.
A javaslat, hogy minél többet együnk. Ebben az esetben a hasnyálmirigy folyamatos terhelés alatt van, ami nem szerencsés. Igaz ez?

dunántúli gyerek 2017.03.20. 17:02:26

A metabolizmus a felszínen nagyon egyszerü, a mélyben nagyon bonyolult.

A legkárosabb dolog az, hogy pont az olyanok éreznek késztetést az észosztásra a témában, akik a felszínt se kapargatják, a legalapvetőbb összefüggéseket sem ismerik.

Én nem vk szakértő, a bonyolultabb vegyi folymatokat már nem értem, de az alapok elvileg ált. sulis tananyag.

bandigyerek 2017.03.20. 17:18:59

"A szupermarketek polcain lévő élelmiszerek 90%-a szemét."
Na, megint egy multi-dzsihadista... Az ÖSSZES élelmiszerüzlet polcain lévő élelmiszerek 90%-a szemét! Igen, a coopban, meg a CBA-ban, meg a sarki garázsboltban is.

bobijub 2017.03.20. 18:31:56

az egészségtudatos táplálkozás nagyon fontos. nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon fontos.

nagyon fontos függetlenül attól, hogy tudományos, áltudományos, vallási vagy annak hazudott vagy bármilyen szemlélet is állítja össze az éppen felkapott ajánlásrendszert.

az egészségtudatos táplálkozás van annyira fontos, hogy semmiképpen sem lenne szabad még ezt is alárendelni a szupermarketgyűlölet terjesztésének. a cikkíró által kiszolgálni kívánt gondolatvilágnak annyira fontos a szupermarketgyűlölet terjesztése, hogy a bevezető gondolatok közül ez az egyetlen, amit kiemelt háttérszínnel, dőlten szedett betűkkel és kerettel is kihangsúlyoz.

a keretezett részhez ilyesmik jutnak eszembe. ott van a sok tízméternyi tej-tejtermék részleg. sem négyzetméterben, sem kilóban, sem méterben, de még a címek számában sem lehet találni 25%-nál több cukros vackot. fehér liszteset meg méginkább keveset. aztán ott vannak a ki tudja hogyan etetett állatok leöléséből származó nyershús cafatok. minden bizonnyal van bennük csomó értéktelen szar, de vajon százalék köztük a fehérlisztet és cukrot tartalmazó?????. az ízetlen, kemény, egyetlen pozitív tulajdonságukként fogdosásálló zöldségek és éretlenül leszedett gyümölcsök között vajon hány százalékban lehet találni fehérliszt és hozzáadott cukor tartalmúakat?????. a mindenféle gyanús állati eredetű vackot tartalmazó "hús"készítmények is bőven tudnak szemetet tartalmazni állati származású szemétből, nem kell beléjük fehérliszt és cukor. satöbbi satöbbi.
süti beállítások módosítása