A lomtalanítás aranyszabályai

2017. február 05. 14:09 - Dobován Norbert

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr9912184226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemétpasi 2017.02.06. 09:05:45

Én a kettes pontot egészíteném ki azzal, hogy "Amit 1 éve nem használtál és előreláthatóan nem is fogsz még 1 évig".
Plusz sok olyan dolog van amit ritkán használunk, pl felfújható vendégmatrac de nem árt ha van otthon belőle, ugyanakkor tönkremegy az állásban. Ezek manapság már nem nagy összegek érdemesebb belőlük 2-3 évente venni egy újat ha épp kell mint mondjuk 5 év után észrevenni, hogy ereszt stb..

Csak Norris 2017.02.06. 09:37:02

A poszt kb. összefoglalható ennyiben:
-Hogy lomtalaníts helyesen?
-Dobd ki a felesleges dolgokat.

A digitalizálás nagy baromság. Pont arra jó hogy ha meghal a winchseter, akkor buksz mindent, vagy több mint föl millát egy adatmentö cégnél hagysz.
Mert nem mindenkinek van rendszergazdai tapasztalata, és ha vesz is RAID 1-es szervere, akkor Sem életbiztosítás, hogy életfogytig megmaradnak az adatok, hacsak nem húzza ki az ember a wincsesztert és teszi el a pancélszekrénybe a mentést. Viszont ott meg lehet hogy feragadnak a fejek, és áltában megy tönkre.

Szóval lehet digitalizálni ami max 5 évig kell, számlák, kivonatok. De családi fotóknak jobb a papír, az bizonyítottan megmarad még az utódoknak.

Medgar 2017.02.06. 10:22:15

@szemétpasi: A cikk a kacatokról szól, azokat értelmes ember 5 percig sem tárolja.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.02.06. 10:25:44

@Csak Norris: Te Csak! Lakástűzről és felhő alapú tárolásról hallottál-e? Nincstöbbkérdésem, köszönöm.

Csak Norris 2017.02.06. 11:56:49

" Lakástűzről és felhő alapú tárolásról hallottál-e? "

Hallottam mivel szakmabeli vagyok. Ugyan az iparban vajon miért miért nem tároljuk a mentéseinket a felhőbe? És miért nem engedélyezik a nehéziparban illetve az erőművekben hogy a kezelőfelületet szolgáltató pc-knek internetkapcsolata legyen?
Mert olyan biztonságos? Ugye milyen jó buli lenne ha a neten egyszer feltűnne ahogy levideóztad ahogy asszonykát töcskölöd, már ha van. Szeintem a yahoonál nagyobb szakik dolgoznak mint mi együtt, mégis hozzáfértek fiókokhoz. Ne légy már ennyire naiv, hogy amit a felhöbe feltöltesz, ki tudja a világ mely pontjain levö szervereken tárolódik, majd nem lehet feltörés áldozata.
Ezek csak költöi kérdések, nem kell megválaszolnod.

"Nincstöbbkérdésem, köszönöm. "
Okos ember kérdez mert kíváncsi. Böszmének meg nincs szüksége kérdésre, mert ugyis azt hiszi mindent tud. :)

cselaxi 2017.02.06. 11:59:06

@Eltévelyedés: A felhasználók a felhőben az adataikkal együtt a kontroll egy részét is átadják a szolgáltatónak, és a felhasználóknak alig van lehetőségük arra, hogy megtudják: a kiválasztott cég vajon mit tesz adataikkal. Google, MS, I, tök mindegy, backupok valahol egy tajvani fészerben végződnek (vagyis fogalmunk sincs, hogy hol). Ha bármit törölsz, úgy látod, hogy törölve van, de valhol, egy messzi-messzi szerveren MINDEN mozdulatod, adatod rögzítve van.
Én fotózom, több tízezer képem van. A mentés fontos és drága. 1 pld. lemezeken (25GB BD-RE) a munkahelyen, 1 pld lemezeken otthon, bizonyos példányok az "alapgépen", bizonyos példányok külső merevlemezeken. Néha az ÖSSZES példányt frissíteni kell...

Csak Norris 2017.02.06. 12:00:34

@Eltévelyedés: " Lakástűzről és felhő alapú tárolásról hallottál-e? "

Hallottam mivel szakmabeli vagyok. Ugyan az iparban vajon miért miért nem tároljuk a mentéseinket a felhőbe? És miért nem engedélyezik a nehéziparban illetve az erőművekben hogy a kezelőfelületet szolgáltató pc-knek internetkapcsolata legyen?
Mert olyan biztonságos? Ugye milyen jó buli lenne ha a neten egyszer feltűnne ahogy levideóztad ahogy asszonykát töcskölöd, már ha van. Szeintem a yahoonál nagyobb szakik dolgoznak mint mi együtt, mégis hozzáfértek fiókokhoz. Ne légy már ennyire naiv, hogy amit a felhöbe feltöltesz, ki tudja a világ mely pontjain levö szervereken tárolódik, majd nem lehet feltörés áldozata.
Ezek csak költöi kérdések, nem kell megválaszolnod.

Egyébként nem kell lakástüz hogy lehaljon egy NAS. Elég ha becsap a városban valahol a közelbe a villám. Ha van is túlfesz védelem, vagy túléli a szerver vagy nem.

"Nincstöbbkérdésem, köszönöm. "
Okos ember kérdez mert kíváncsi. Böszmének meg nincs szüksége kérdésre, mert ugyis azt hiszi mindent tud. :)

Infamous 2017.02.06. 12:40:10

@Csak Norris: mit javasolsz akkor tűzoltóként, ha lehegesztett hordóban 10 méter mélyre elásom a videót amin az asszonyt töcskölöm az már elég biztonságos?

Csak Norris 2017.02.06. 13:49:02

@Infamous: Szövegértés. Tűzoltóoként semmit, mivel az nem vagyok sajnos. Szerintem a legbiztonágosabb az lenne, ha magatokat ásatnátok el töcskölés közben. :DDD

bobijub 2017.02.06. 14:36:40

ha a rendezett környezet rendezett gondolatokat "takar", akkor az egyszerű környezet primitív gondolatokat takar? az üres környezet üres fejet jelent?

bobijub 2017.02.06. 14:49:42

@Csak Norris:
a papíros családi fotókról:
a digitális új világ hozott új elöregedési viselkedéseket is. a hagyományos fekete-fehér fénykép időtállóságát messze-messze alulmúló tintasugaras nyomatok együtt élnek a hagyományos fekete-fehér fénykép időtállóságával legalább egy szinten levő tintasugaras nyomatokkal, úgy hogy nem kis szakértelem kell a megfelelő változat kiválasztásához. a hagyományos fotópapírokat a kidolgozás közben alkalmazott attrocitások miatt különlegesen jó minőségű alappapírból gyártották, manapság viszont hiába a színes lézer vagy viasznyomtató, ami az eljárás miatt lehetne akár jó tartós is, ha alappapírként akármit is használhatunk, ami nem biztos, hogy olyan tartós.

bobijub 2017.02.06. 14:57:03

@Csak Norris:

ha már a szakmabeliségnél tartunk: a magyar jól összezagyválja és adatvesztés címkét rak arra is, amikor egy adat felhasználhatatlanná válik megsemmisülés miatt és adatvesztés címkét rak arra is, amikor egy adat nemkívánatos körben is hozzáférhetővé válik. a nemkívánatos hozzáférés elkerülésére (felhőbentárolás, stb) van az a dolog, hogy enkriptálás. ha valaki az enkriptálás alkalmazása mellett is képes olyan szervezetlen lenni, hogy az adatai mégis nemkívánatos körben válnak elérhetővé, az nem sokban különbözik attól, ha a hóna alatt cipelt papírkupacot képes hülyeség következtében a taxiban felejteni. a megsemmisülés ellen pedig a van a több helyen több fizikai formában tárolt változat, és ha elég paranoiásak vagyunk, mindegyik más módon van enkriptálva. satöbbi satöbbi.

bobijub 2017.02.06. 15:00:45

@Infamous:
ha mindenáron vhs szalagos videót akarsz a töcskölésről, akkor jobb ha olyan helyre rakod el, ahonnan még te sem tudod elővenni, mert ha te elő tudod venni, akkor más is elő tudhatja vehetni. de ha elfogadod a digitális változatot, valamint ismered azt a fogalmat, hogy enkriptálás, akkor elég sok lehetőség nyílik meg. persze az enkriptálást is lehet agyatlanul, szervezetlenül, ostobán alkalmazni.

Csak Norris 2017.02.06. 15:46:46

@bobijub:
Manapság már csak nyomtatással csinálják a képeket?
Igazából 10 évvel ezelöttig nagyon szivesen fotóztam hagyomágyos tükörreflexes géppel filmre, de valahogy ahogy megvettem az elsö digitálisat, valahogy kialudt a szenvedély az egészben.

Az enkriptálással csak az a bajom, hogy nincs az a kód amit ne lehetne feltörni.
A titkosítást nála tanultam:
news.uni-obuda.hu/articles/2012/01/22/dr-toth-mihaly-szent-gyorgy-albert-dij-kituntetese

Bár fényévekre vagyok az ö tudásától.:)

Nazareus 2017.02.06. 17:55:58

@Csak Norris: Én felhöben is, meg saját merevelemezen is tárolom a fotókat. Papiron tök felesleges, lakástüznél nem csak a HDD, hanem a papiralapú kép is megsemmisül. Ezért érdemes mindenképp minimum két példányban tárolni egymástól fizikailag viszonylag távoli helyen. A privát fotókat meg erösen titkositva kell feltölteni és kész. A többit meg nem érdekel, ha nézegetik.

safranek 2017.02.06. 17:58:58

Digitalizálás, akkor tegyük hozzá, hogy több helyen tárold (DVD, HDD, Cloud) és rendszeresen írd újra (másold le a CD/DVD-t egy újra). Ez is addig tart amíg nem jön egy napvihar és el nem dobhatjuk az összes elektronikus kütyüt.
Lehet azt is meg kellene fontolni, hogy a képeidből néhányat nyomtass ki (bár a nyomtatott kép sem tart addig, mint a régi módon rendesen előhívott)

Infamous 2017.02.06. 21:05:34

@Csak Norris: rendben van a szövegértés tűzoltókám, csak gondoltam megrázom azt az okoskodó, telibevert-kocka fejedet.

vuvuvu2 2017.02.06. 21:19:01

9 ponthoz: ahhoz hogy elemezni tudd a kiadásaidat, alapvető hogy könyveld is azokat. vezesd pl. egy xls-ben az összes bevételedet és összes kiadásodat. rögzítsd a tételeket nap megjelöléssel és a kiadás típusának megjelölésével. vezesd külön xls-ben csak a rezsiköltségeket, 1 évet 1 db xls-ben, ugyanabban a struktúrában minden egyes évet. ha ezt megteszed, tudod elemezni a rezsiköltségeidet. mi pl. nem a propaganda cikkekből, hanem a 10 éve xls-ben vezetett rezsiköltségekből + óraleolvasási adatokból tudjuk, meglehetősen pontosan mit jelent számunkra a rezsicsökkentés.

Nazareus 2017.02.06. 21:58:37

@vuvuvu2: Egyetértek. Én is kb. 10 éve vezetem, igaz nem Excelben, hanem célprogramban. Egy ideig a Microsoft Money-t használtam, de sajnos win10 alatt már nem fut, igy áttértem a Quicken-re.

Figyel Castro 2017.02.06. 23:23:09

A tűzálló széfről valakinhallott már? Amúgy aki nem akar kacatot, az ne vállaljon pl. gyereket. Minden kölyökkel hatványozódik a lomok száma :(

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.02.07. 05:13:58

@Csak Norris: Attól függ milyen szakma, de a mi cégünknek dollármilliókat fizetnek, hogy cloud compute-ot biztosítson, storage-el és disaster recovery-vel. Bankoknak, kereskedőcégeknek, ipari vállalatoknak, légitársaságoknak, így némi rálátásom nekem is van. Nem olcsó, ez tény.

Jártam már Data Centerben, azok nem tajvani sufnik, konkrétan zombiinvázió esetén oda mennék. 5-8m-es Fal, nagyon komoly többszintű beléptetőrendszer, generátor 2-4 heti üzemanyaggal, tűzálló minden.

Persze mindig van egy okos cég, aki a saját irodájában egy kis szobában tartja a szerverei egy részét (Nem vicc,épp most dolgozom az ügyön: 80 milliárd dolláros árbevételű világcég, és a Londoni irodájában tart pár mission critical szervert...). Na AZ sufnimegoldás, AZ nincs biztonságban.

De leginkább: Nem vagy te sem annyira fontos ember, meg én sem hogy bárkit is érdekelne az asszonyt töcskölő videóink, de ha mégis félted, akkor AZT a videót, meg a fekete kasszád könyvelését tartsd a mellényzsebedben vagy a bőröd alá ültetett chip-ben.

A lényeg az egészben, hogy egy másolat nem másolat, ki-ki hite szerint oldja meg, NAS-al, páncélszekrénnyel, három helyen tárolt pótwinchesterekkel, és felhővel.

@safranek: Ha megjött a félt napvihar, és az emberiség visszakerült a kőkorszakba, akkor kisebb gondod is nagyobb annál, hogy a családi fényképalbum ki van-e nyomtatva.

Csak Norris 2017.02.07. 07:33:50

@Eltévelyedés: Nyilván aki online jelen van, neki megoldás a felhő, mivel úgyis nyitva vannak kifelé. Nálunk, meg nagyon sok konszernnél viszont az a baj hogy siemens automatizálás van, ök meg köztudottam ma még a Windows7-tel hagyják jóval a termékeiket. AMikor otthon már rég a 7-est használtuk, akkor náluk még az XP Volt a hivastalos. SZz´val amit ölük vesz az ember, már szinte elavult rendszer, és nagyobbaknál is mint pl. a VW, van még a rendszerben NT-töl minden. És nem lehet egyszerüen csak oprendszer vagy esetlleg gépcserével modernizálni, mert nem kompatibilisek adolgok, így csak egy-egy részt modernizálni is 150 Ezer eurónál kezdödik. Ha komplett utcát akarnék modernizáltatni, akkor millió eurókról beszlnénk. Az IT-rész most akarja a az anyagmozgást követö rendzert fejleszteni, mert még a 2000 körülröl maradt adatbankrendszer van, na az is 1.5M eur.

Egy ilyen öreg rendszert ráakasztani az internetre öngyilkosság volna. (3 éve Volt is egy nagy összeomlás emiatt, és két hét kiesés lett volna, ha nem nyári leálláskor jön, mert egy külsö cég hozott pendriveja fertözött Volt és nem ellenörizte le)

Nálunk amirül tudok, az alagsorban van egy nagy Cluster, ott van minden ami level2 és felette van. De csak távolról ismerem, és Level 2 ig foglalkozom a dolgokkal.

Csak Norris 2017.02.07. 07:35:57

@Infamous: " rendben van a szövegértés tűzoltókám, csak gondoltam megrázom azt az okoskodó, telibevert-kocka fejedet. "

Na most akkor döntsd el már hogy tűzoltó vagy kocka. Szerintem cseréld ki a hímvessző pelenkádat ha bepállott ott lent, mert dekoncentrálttá és depresszióssá tesz téged, ahogy látom.:DDD

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.02.07. 09:11:06

@Csak Norris: Oké, ez nyilván speciális eset, fentebb az emberek személyes kis fotóinak a backupjáról volt szó.
Bár azért megnézném teljes költség szempontból - biztosan ennyire drága lenne a modernizálás? A backup a pincében nem hangzik olcsónak, se biztonságosnak, se hatékonynak. És ugye kell full time IT szaki gárda, aki kezeli. Az ő fizetésük sem olcsó.

Csak Norris 2017.02.07. 10:03:14

@Eltévelyedés: Hát a követö rendszer projektje már fut, tényleg ennyi. Kb. egy éve csak azt próbálják összegyüjtögetni, hogy egyáltalán mi az ami most megvan, és milyen adtokkal akarják kiegészíteni. Már a cég megvan aki csinálja. A munkadíj nagyon sok, mert egy acél öntöde és a hozzá tartozó két hengerlö utca anyagmozgásait követik, mindenféle energia adat kíséretében, a beérkezö hulladáktó a kiszállított késztermékig, bizonyos részeken SAP-val összekötve.

Egyébként az otthoni képeket az emberek hajlamosak nem igazán komolyan venni, én Sem voltam másképp. Régebben pendriveon tartottam, Volt is hogy buktam adatokat, késöbb külsö vinyóra tettem. Csak amikor elkezdtem itt dolgozni, akkor vettem át innen hogy RAID-1-re váltsak. vagy 10 éve még azt hittem, a DVD biztonságos, míg egy rokon el nem mesélte, hogy a kis gyerek képeit lementette, és 3 év múlva halott Volt a DVD, de teljesen. Egy másik meg a külsö vinyón vesztette el a gyerek babaképeit, 2300 euró Volt a mentés. Leesett az állam amikor mesélte, de mondta hogy hat ugye azok a képek nem ismételhetök meg, így kénytelen Volt kifizetni.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.02.08. 02:56:21

@Csak Norris: Sajnos az adatvesztés tényleg elég gyakori, ezt is tanulni kellene, nemcsak bután használni. Láttam már kisebb cég (5 fős) teljes dokumentációját elfüstölni, mert a váza rádőlt a gépre. Mondjuk az az 5 ember megtanulta, mit kellene másként csinálni egy életre:)

Lakástűz mégiscsak ritkábban van, régen kevesebben vesztették el azt a két háromszáz fényképet. Manapság meg egy kisebb nyaralásról készül ennyi.
Nincs univerzálisan jó megoldás, persze a Gdrive meg a Microsoft is bezárhat - bár erre kicsi az esély, hogy egyszerre minden DC megsemmisül.
Nyilván lehetne full paranoiás módon túlbiztosítani, NAS titkosítva, pendriveok a széfben, három felhőszolgáltatónál is, de... ugye ez eléggé kényelmetlen. Felhő és local copy legyen elég:) Azért érdekelne egy tuti módszer, mert egyre több pótolhatatlan fotó, videó, doksi van, nálam már vagy 20 évnyi, így én is mosolyogva, vidáman fizetném ki a 2300 eurót, ha oda kerülne a sor. Azért ne...
süti beállítások módosítása