Faék egyszerűségű költségvetés

2017. február 07. 21:53 - Dobován Norbert

Valami menő statisztikával kellene kezdenem ezt a bejegyzést, ami rávilágít arra, hogy hány magyar család NEM készít tudatosan havi költségvetést. Gyanítom, hogy meglepő arány születne. Sokak számára ismeretlen a pénzügyi terv vagy a költségvetés fogalma a gyakorlatban. Annyira ismeretlen, hogy a legalapvetőbb papír-ceruza alapú feljegyzés sem létezik a bevételekről és kiadásokról.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr1412235374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemyra 2017.02.08. 10:39:50

Ez szép és jó csak a legtöbb embernek nincs havi netto 200 ezer bevétele. Nekem 85ből kell megoldani mindent nem úrizálva, de van hogy ez az összeg a kötelező kiadásokat épp hogy kielégíti, félre tenni nem lehet, váratlan kiadás esetén meg ott van az ember, ahol a part szakad.

Fellegjáró Marci 2017.02.08. 10:47:33

Na ez az amit itthon soha sem fognak felfogni, mi is az a diszkrecionális bevétel! Hogy ez mennyi itthon és mennyi pl. Ausztiában! Tökmindegy, hogy mennyibe kerül kint egy lakásbérlés, vagy a kocsi biztosítása a lényeg az, hogy miután mindent kifizettél mennyi marad saját magadra egy hónapban! Na és ilyenkor jön ki a legnagyobb különbség! Mert totttttál nem mindegy hogy havi 60000ret tudsz magadra költeni itthon, vagy mondjuk 4-500 eurót kint(magyar mosogatóként, nem oszták műszaki cikk eladóként, aki mondjuk ennek a 2x-ét tudja elkölteni)), ahol a ruházat, műszaki cikk vagy akár egy rágó is olcsóbb(vagy ugyanannyi) a boltban mint itthon. Sose érjük el ezt a szintet sajnos! És így nem is fog pörögni a gazdaságunk...

DFK 2017.02.08. 10:54:58

Na a "diszkrecionális bevétel", ami a többség számára nincs.

GyMasa 2017.02.08. 12:31:11

@Fellegjáró Marci:
Nekem a Magyarorszagi "jolmeno" mernoki fizetesembol pont az a resz hianyzott, amibol:
- Takarekoskodhattam volna a nyugdijas eveimre
- Takarekoskodhattam volna a gyerekek egyetemere
- Takarekoskodhattam volna egy normalis csaladi hazra
- Elmehettem volna evente 1x egy tengeren tuli udulesre
- Megengedhettem volna magamnak egy 20 eves Swiftnel dragabb auto fenntartasat.

GyMasa 2017.02.08. 12:34:56

Amugy pedig a cikk remek.
Bar, en arnyalnam a kepet azzal, hogy szerintem eleg ezt evente is felulvizsgalni.
En a nem rendszeres kiadasokat is osszeadom evente egyszer, es visszaosztom 12-vel, illetve tervezem azt is, hogy mikor, mennyi nagyobb osszegu kifizatesere van szukseg (pl biztositasok December vegen/Januar elejen, TV ado 3 havonta, muszakik 2 evnete, Jnauarban)
Mivel pl. a biztositas minden evben egyre olcsobb, igy ezeket az osszegeket erdemes evnte felulvizsgalni.

Kicknick 2017.02.08. 13:22:30

@nemyra: @Fellegjáró Marci: @DFK: @GyMasa: 5 kommentből 4 rinyál hogy nincs diszkrecionális bevétel.
Az megvan hogy erről ki tehet? Segitek, nem az Orbán meg a Gyurcsány...na, kapisgáljátok?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.02.08. 13:47:50

@Kicknick: Bocs, de nem csalhat mindenki adót, és nem oldhatja meg számla nélkül okosba'... ;-)
Az ország számára a jövő szempontjából messze leghasznosabb emberei a tanárok. Ők örülnek, ha épp telik a bérükből az összes szükséges kifizetésére. Örülnél, ha a kőkemény munka melletti jogos "rinyálás" helyett elmennének többszörös pénzért külföldre, vagy recepciósnak egy multicéghez?

encir 2017.02.08. 13:52:32

@Kicknick: hát ki? Van az a szint, amikor a bevétel nem elég a kiadásokra.

Különben nagyanyáink idejében létezett a háztartási könyv, abba minden bevételt és kiadást szépen felírogattak.

Kicknick 2017.02.08. 14:28:07

@Frady Endre: jellemzó hogy azt hiszed csak igy lehet. Ha már tanár, vállalhat különórát, ha úgy sem él meg akkor képezze át magát. De ha 20 év után jön rá hogy nem keres lóf&szt se akkor nem a rendszerrel van a baj...
@encir: hát ki? hmmmm...mondjuk te magad? Itt az utóbbi 1000 évben soha nem volt ennyire ennyi lehetőség előrelépni. Persze sirni könnyebb, meg a rendszert okolni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.02.08. 14:46:11

@Kicknick: Tanár rendszeresen különórát? Háztartás, család, gyerekek mellett? Láttál te már tanárt élőben, vagy csak a neten olvastad, hogy létezik ilyen foglalkozás is? :)))

Kicknick 2017.02.08. 14:56:06

@Frady Endre: ha nincs pénzem nem vállalok családot. ja, ez már magas egy átlag tanárnak?
Pedig ennyi esze még egy madárnak is van, nem rak tojást a főút közepére.
@GyMasa: fel. Igy utólag :) Tettél ellene? Igen. Ennyi

élhetetlen 2017.02.08. 15:08:40

@Kicknick: Na, megint valaki, aki nagyon tudja a tutit. „Ha már tanár, vállalhat különórát, ha úgy sem él meg akkor képezze át magát.”. Ha szerinted az iskolákba nem kell magyartanár, töritanár, földrajztanár, akkor nem tudok mit mondani, talán suli sem kell, mert mindenki megtanulhat mindent az internetről. Vagy nem. Ez csak három példa, ahol nem jellemző, hogy ezekből a tárgyakból járatnák különórára a gyereket. És van egy barátnőm, gimnáziumi angoltanár, igen, ő ad különórákat, de az sem normális, hogy úgy tud megélni, hogy minden este és szombat, vasárnap is különórákat ad. „Itt az utóbbi 1000 évben soha nem volt ennyire ennyi lehetőség előrelépni.” Azért kérdezd meg azt a „pár” kft. akik megéltek a cégükből az 500 eft-s alaptőkével, és most nyomjanak be 2,5 millát, vagy húzzák le a rolót. Vagy a juhászt ötszáz birkával, aki nem tud legeltetni, stb. Igen van lehetőség előre lépni, csak sajnos nagyon szűk rétegnek.

Kicknick 2017.02.08. 15:20:19

@élhetetlen: én az vagyok aki a lehetőséget látja, te az vagy aki a kifogásokat veszi elő. Nem akarlak meggyőzni. Kifogást sokkal könnyebb találni, előnybe vagy. Mint a volt kollégáim , akik 4 műszakban nyomják azóta is amióta otthagytam a gyárat. Tudod mit mondtak mikor leléptem? "Minek mész, máshol se lesz jobb"
Jelentem jobb lett. Csak tenni kellett érte. Munka és tanulás. Kicsit nehezebb volt ugyan mint kifogásokat keresni, de arra ott vagy te meg ők.

encir 2017.02.08. 15:31:08

"ennyi lehetőség előrelépni. Persze sirni könnyebb, meg a rendszert okolni."

Tényleg? Ha mindenki csak magát teheti felelőssé a boldogulása érdekében, akkor ugyan miért nem tudott előre lépni...bármikor? Vagy mégis a lehetőségek határozzák meg? Azaz rajtuk kívül álló okok?
Tény, hogy van aki nem látja lehetőséget, de ez csak egy szűk réteg. Be kell látni, hogy az emberek többsége arra alkalmas, hogy alkalmazottként élje a csöndes életét. Hiszen ha nem így volna, a vállalkozók egymás torkát haraphatnák át. Ha mindenki vezető akarna lenni, ki dolgozna?
Ellenben a csöndes munkásréteg megelégedne a sorsával és húzná az igát, ha legalább annyit keresne, amennyi egy normális középosztálybeli élethez kell. Nálunk ez egy normális középosztálybeli állással nem lehetséges. Ez a baj. Ne mondd, hogy nem a kormány(ok) hibája, ha nálunk elolvadt a középosztály.

Naki vagyok kerdojel 2017.02.08. 15:34:18

@Kicknick: nagyon nehezen tudnék veled nem egyetérteni, ezért nem is teszem! Egyetértek veled. Komolyan. A legnagyobb baj a fejekben van (persze azon kívül sem gyenge a helyzet a maffiakormányunk miatt, de ez most más kérdés).
Ismerősöm a gyerekek utáni adókedvezményt nem havonta kéri, hanem egy évben egyszerre, egy összegben, mert így marad is belőle valami. Arra képtelen, hogy havonta félretegye, az úgy elfogyna mindig. Neki is kellene akár csak egy ilyen egyszerű költségvetést használnia, máris sokkal jobban élnének.

A blog illetékesének pedig üzenem, hogy egy kicsit még halványítson a betűkön, mert még éppen el lehet olvasni és ez így buziknak való! Egy hardcore blogíró fehér alapon fehér betűkkel íratja a kommenteket!
(u.i.: semm i bajom a buzikkal, csak pont így hangzik jól)

élhetetlen 2017.02.08. 15:44:00

@Kicknick: „ha nincs pénzem nem vállalok családot. ja, ez már magas egy átlag tanárnak?” Csak kérdezem. Mondta már neked valaha, valaki, hogy normális vagy? Azokat zárjuk ki a szaporodásból a szar állami fizetések miatt, akik még képesek épeszűen gyereket nevelni? Csak a simlis, szemét, korrupt, adócsaló, helyezkedő (mert zömmel ők a gazdagok) szaporodjon?
Na, megkaptam a válaszodat is. Nem tudom, mit csináltál a gyárban, és mit csinálsz most. Egy szakmában találtál más lehetőséget is, mint a gyár. Csak most nekem olyan vagy, mint az a maszekoló szobafestő, aki anno azt mondta egy „leépített” mozdonyvezetőnek, hogy mindenki a saját sorsának a kovácsa. Ja, mert neki egy pemzli kell, meg egy létra, az ötven éves mozdonyvezető meg nem vehet egy mozdonyt, és nem kezdhet el fusizni vele. Ötven évesen ott kezdhet egy új szakmát ahol egy tizenéves. Az a baj veled, „sikerember”, hogy nem vagy képes átlátni másik élethelyzeteket, mint a tied. Nem érted meg, hogy nem mehet el minden magyartanár az MNB alapítványaihoz lektornak, mert ott jobban fizetnek, de erkölcsi okokból nem is akarnak odamenni, a saját iskolájukban szeretnének tanítani, és abból megélni. Ez meg neked magas.

Kicknick 2017.02.08. 15:52:57

@encir: én is alkalmazott vagyok, több mint 20 éve. Az egész családom az. Nem azon múlik.
De dolgozni is kell. És tervezni a jövőt ugyanugy mint a kiadásokat - hiszen erről szól a blogbejegyzés.
De amikor azt látom hogy 20-25 éves emberek úgy mennek neki az életnek mintha minden róluk szólna és innentől ők az élet császárai , aztán 40 felett meg már csak sirnak hogy minden xar , meg a kormány tehet róla ,na akkor nem tudok sajnálkozni.
@élhetetlen: végre valamiben igazad van, nem vagyok normális. De ez most nem ide tartozik. Viszont akkor elárulom, nem poziciót váltottam, továbbtanultam munka mellett. 30 évesen, albérletben, nulla releváns munkatapasztalattal és tőkével voltam pályakezdő. Kapiske?
Várjál,mondok jobbat...öcsém tavaly végzett, gépészmérnök, idén lesz 40, 2 gyerek meg frankhitel. De nem sir baszki, tesz magáért.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.02.08. 15:59:28

@Kicknick: Értem. Tehát legyen, aki a te gyerekedet tanítja, de ahhoz, hogy ezt megtehesse, mondjon le a saját család lehetőségéről és szakadjon bele a másodállásba! Bravó!
Vagy minden tanár hagyja ott a pályát és gazdagodjon? Akkor ki fogja tanítani a gyerekedet?!
Szakadj már ki az önző pénzbűvöletedből!

encir 2017.02.08. 16:01:26

@Kicknick: Persze, tegyen mindenki magáért, nem is erről van szó, de nálunk, Magyarországon ez kissé problémás. Örülök, hogy neked és testvérednek sikerült. De mit szóljon egy orvos pl. aki mondjuk radiológus vagy aneszteziológus vagy labororvos(magánrendelés nem játszik), havi 120-160 ezres fizetésével? Hidd el, kevés kivétellel mindenki boldogan tenne félre pénzt, ha a kiadások után maradna még valamennyi. De nem marad.

encir 2017.02.08. 16:04:30

Vagy egy dajka, vagy gondozónő a 100 ezer körülivel. Mindenki menjen külföldre? Akkor mi lenne a dolgozni kívánkozó anyukákkal, ha nem lenne bölcsi? Vagy otthon kellene maradnia a magatehetetlen idős hozzátartozójával. Vagy piaci alapon fizetni? Óránként 2-3 ezer forintot?

Naki vagyok kerdojel 2017.02.08. 16:09:35

@encir: bölcsi most sincs. De a dajka és a gondozónő is kereshet másik állást, illetve tanulhat másik szakmát. Nem állítom, hogy ez mindenkinek opció, de azt igen, hogy azok is sírnak inkább, akik megtehetnék, hogy váltanak.

élhetetlen 2017.02.08. 16:11:36

@Kicknick: Fújd fel, nem tudom, hogyan magyarázzam. Egy ELTE-t végzett magyartanár hova képezze tovább magát, hogy több pénzt kapjon egy gimiben. Oda vagy magadtól, (én is odalehetnék, két diploma, a második estin, jól kerestem és már öreg vagyok, de van egy nekem tetsző lakásom, egy balatoni nyaralóm, és bőven megélek a nyugdíjamból). Annyi a különbség köztünk, hogy én, a helyzetemtől függetlenül megértem a gimnáziumi magyartanárt is, meg a birkapásztort is, meg a kirúgott mozdonyvezetőt is, te meg nem. Ők nem kifogást keresnek, csak nincs lehetőségük. Ennyi.

Kicknick 2017.02.08. 16:24:53

@élhetetlen: a birkapásztor kivételével van megoldás. Havi 10 ezer forintot kell félrerakni. Ne mond hogy nincs honnan, mert akárkit elémraksz átvariálom a bevétel/kiadás oldalát egy óra alatt hogy legyen honnan. Akárkiét. Jó, a birkapásztor kimarad. De aki ennyire vitte az életben az nem az ambicióiról hires, már bocsánat.
Összejön 300ezer Ft. Mondjuk 2,5 év alatt. Abból el lehet menni egy hétre all inclusive Horvátországba, vagy keresni egy OKJ tanfolyamot. Lehetőleg hiányszakmában. Mert hiányszakma mindenhol van. Innentől tiszta? Ja, persze lehet hogy utána a tanárúrnak piszkos lesz a körme, meg olyan emberek lesznek a munkatársai akik előtte megbuktak magyarból, de valamit valamiért. Ja, hogy az derogál? Bocs. akkor sirjon cask.

élhetetlen 2017.02.08. 16:40:40

@Kicknick: Nem értjük egymást, de ezzel nem lehet mit kezdeni, úgy látom. „hiányszakmában. Mert hiányszakma mindenhol van. Innentől tiszta? Ja, persze lehet hogy utána a tanárúrnak piszkos lesz a körme,” „Ja, hogy az derogál? Bocs. akkor sirjon cask.”. Csak a lényeget nem érted. Ha egy elhivatott tanár megélhetés miatt elmegy hiány szakmába, akkor ki tanít? Nem kellenek elhivatott tanárok, sőt tanárok sem? Csak a saját szakmámból. Nagyon sok matektanár ment el programozónak a jobb fizetésért. De jó ez az országnak, a gyerekeknek? Nem lenne jobb, ha megélnének tanárként, és nevelnék, tanítanák a következő generációt?

encir 2017.02.08. 17:02:40

@élhetetlen: Hagyd ezt a kicknicket, úgysem érti. Nem tudja vagy nem akarja, egyre megy. Majd megérti, ha nem lesz, aki tanítsa a gyerekét, aki gyógyítsa, aki ápolja, aki kimérje neki a párizsit, mert elmentek CNC esztergályosnak.

élhetetlen 2017.02.08. 17:10:38

@encir: Igazad van, csak próbálkozom, hátha átjut valami az önteltség szűrőjén.

encir 2017.02.08. 17:14:12

@Kicknick: Összejön 300ezer Ft. Mondjuk 2,5 év alatt. Abból el lehet menni egy hétre all inclusive Horvátországba, vagy keresni egy OKJ tanfolyamot. Lehetőleg hiányszakmában.

Annyira jókat írsz. Azt mondod, félre tudsz neki tenni havi 10 ezret. Klassz. Aki csak havi 10-et tud félrerakni, az nem megy Horvátországba nyaralni, mert az elromlott hűtőjét cseréli ki, meg esetleg vesz egy jobb kabátot vagy cipőt a gyerekének. Vagy el tudja engedni osztálykirándulásra. Hurrá. Azért sem menne Horvátországba, mert egyedül menjen? Ha a családot is vinné, akkor 2x 3x kell a 300 ezer. Igaz, talán egyedülállókra gondoltál.

Berencsi Balázs (törölt) 2017.12.14. 21:39:42

Február óta írok én először, lehet senkit sem érdekel...én még is leírom.
Az elméleteket én sem nagyon szeretem és látens módon néhányan itt a gyakorlati megvalósulást kérik számon kissé a cikk íróján. Én szeretnék mellette kiállni.

A kulcsfogalom, amit képvisel: TUDATOSSÁG. Kérek mindenkit előljáróban, ezt ne vessétek el csak úgy elsőre. A tudatosság olyan, mint ha valahol alapoznál és oszlopokat állítanál. Meghatározzátok vele a kiindulópontot, az élet fundamentumát. Mindenkinek van hasonló, csak az a gond: NEM TUDATOS. Akkor? Hát....ered szokásokból, régi beidegződésekből, robotpilóta módban gyakorolt mindenapi rutinokból, másoktól eltanult gyakorlatokból, stb.

Amiről a cikk beszél, arról azt gondolom, nagyon sokfeképpen lehet csinálni. Pl. én is tanultam hasonlót. A dolog, amit leírok, működik. Ajánlom viszont, hogy mindenki szabja a maga %-a szerinti arányokra, és mielőtt támadná, felszisszenne, a lényeget értse meg belőle.

A lényeg, hogy ne a kiadásaitokra koncentráljatok, hanem a bevételre! S ami bejön, azonnal porlasszátok! A következő egy lehetséges alternatíva:

- 50% megélhetés, 10% tartalék (bármi gond támadhat lásd a cikket),
- 10% élvezeti cikk, szolgáltatás pl. masszázs, fürdő, sör, bármi... kinek, mi (segít rendszeresen kiengedni a gőzt, emberek vagyunk, nem gépek)
- 10% ajándékozás (megtanít adni, továbbadni, elengedni, nem ragaszkodni),
- 10% befektetés (próbáld te megforgatni a lóvét, hozzáadott értéket létrehozni, nemcsak másokra, pl. bankra bízni - ez óriási téma!
Itt van helye a kreativitásnak),
- 10% tanulás, azért, hogy fejlődj, bellsőleg gyarapodj, szemléletfejlődj, stb.

Mielőtt belekötnétek, gondolkodjatok el az elven. Bármilyen bevételed jön, azonnal porlaszd a szerint, amit előre elhatároztál. Pl, ki godol arra, hogy megjön a családi pótlék és hasonló elvek szerint porlassza...de miért ne? Erősek a százalékok?? Találj ki magadnak sajátot? 10% helyett 5% vagy kettő? Ezt neked kell tudni. De az elvek mögött lélektan lakozik. Mert valahol mindegyikre szükség van. Gondolkodjatok el. Ezek fundamentumok, oszlopok, felépítmény.
Gratula mindenkinek, akinek van hasonlóan TUDATOS pénzügyi hozzáállása az élethez.

Kíváncsi vagyok, kinek mi a tapasztalata?
süti beállítások módosítása