A selejtezés 6 módszere

2017. február 25. 00:07 - Dobován Norbert

A gondolat, hogy egy letisztult, csak a fontos dolgokat tartalmazó rendezett lakásban lakjunk, meglehetősen jó érzéssel tölt el minket. Kevesebb felesleges cucc, több megtakarított idő és pénz. De igazából most nem a minimalizmus előnyeit akarom hangsúlyozni.

Néhány gyakorlati példát szeretnék adni arra, hogyan válj meg a felesleges dolgoktól. Számos minimalista koncepció segíthet neked, hogy ezt megtedd, úgy, hogy közben még élvezed is az egyszerűsítés folyamatát!

hogyan_selejtezz_dolgokat1.jpg

6 népszerű módszer a kacatok kárára

Biztos vagyok benne, hogy a hat módszerből az egyik a te életstílusodba is beilleszthető. Mindegyik pontnál megtalálod a módszer előnyeit és hátrányait. Lássuk! 

1. KonMari módszer

konmari_modszer_selejtezes1.jpg

Marie Kondo "Rend a lelke mindennek" c. könyvét biztosan sokan olvasták már közületek. Fontos leszögezni, hogy a KonMari módszer és a minimalizmus nem egy és ugyanaz, de egyik határozottan segíthet a másiknak. Ez a módszer is a selejtezéssel kezd, ami itt kategóriába sorolva történik, tehát például az összes pólódat kiteszed egy nagy kupacba majd egyenként végigmész rajtuk, egy kérdést feltéve: 

"Örömet okoz ez nekem?"

A rendezés guruja szerint (Marie Kondo) ez a kérdés segít eldönteni azt, hogy megtartsd-e az adott dolgot vagy sem. 

Előnyök: rendkívül részletekbe menő módja a rendszerezésnek és a selejtezésnek. Az egy kategóriába tartozó dolgokból könnyen ki tudjuk szűrni a duplikált, elhasználódott tárgyakat. Hatékonyan és gyorsan tudunk nagy változást eszközölni az egész házban. Ha részletesebben érdekel ez a módszer, itt találsz egy KonMari Facebook csoportot

Hátrányok: nagyon időigényes. Ahelyett, hogy egyszerre egy szobára koncentrálnánk, az egész lakást fel kell túrnunk, hogy megtaláljuk az egy kategóriába illő dolgokat. 

2. Minimalista játék

minimalista_jatek_1.jpg

A "The Minimalists" (Minimalisták) blog tulajdonosai, Ryan Nicodemus és Joshua Fields Millburn által kitalált játékos minimalista selejtezés. Egy nagyon népszerű metódus, amelyet az Instagramon ezrek játszanak, megosztva eredményeiket a #minsgame hashtag használatával. 

minsgame1.jpg

(Szerintem azért a gyerkőctől nem váltak meg - remélem-)

Alapkoncepció: A játék minden hónap elején kezdődik. A dátum megegyezik a selejtezett dolgok számával. Tehát elsején egy dologtól válsz meg, másodikán kettőtől és így tovább. Egy 31 napos periódusban, ha nem szakítod meg a játékot, akkor 496 tárggyal leszel könnyebb. Ha a minimalizmus érdekel, akkor bátran ajánlom a Minimalista Facebook csoportot

Előnyök: mindössze egy hónap elteltével egy tonna kacattól válhatsz meg! Ha megválsz közel 500 tárgytól az otthonodban, az már nem kis lépés. Ráadásul a játék nem feltétlenül korlátozódik 1 hónapra. Mivel a dolog kicsiben kezdődik (az első pár napban csak néhány tárgy) ezért a fokozatosság elve is jól érvényesül, ami segít abban, hogy magabiztosabban selejtezz egyre többet és többet. 

Hátrányok: a legnagyobb hátrány az, hogy itt konzisztensnek kell maradni, azaz nem ajánlott kihagyni 1-2 napot sem, mivel ebben az esetben pótolni kell a lemaradást is. A másik dolog, hogy a hónap végére meglehetősen nagy kihívás lehet megszabadulni egyszerre 25-30 dologtól, teszem azt, egy fáradt munkanap után.  

3. A négy dobozos módszer

negy_dobozos_modszer_selejtezes.jpg

Ez a módszer meglehetősen rugalmas és kevésbé drasztikus. Nincs megszabott időtartam. Ha négy kategóriába sorolod a kacatokat, minden kilógó dolognak meg lesz a saját helye. 

Alapkoncepció: feliratozz 4 darab dobozt: "Rakd el" "Adományozd el" "Dobd el" "Határozatlan" Fogd az összes kacatot és helyezd el egy dobozban. Ezt követően a doboz felirata szerint cselekedj. A határozatlan kategórián fuss át újból 1-2 hét múlva. 

Előnyök: egyszerű és rugalmas. Ha nem vagy biztos a dolgodban, ott van a határozatlan doboz, amit újra átfuthatsz egy későbbi dátumon. A saját tempódban enged selejtezni, kevésbé drasztikus módon. 

Hátrányok: ha nagyon határozatlan egyéniség vagy, az ilyen elnevezésű doboz megeshet, hogy nagyra nő. Ajánlott ezt a dobozt tényleg csak akkor használni, ha nagyon nem vagy biztos a dolgodban. 

4. Az "egy" módszer

az_1_modszer_selejtezes.jpg

Alapkoncepció: ez a módszer úgy született, hogy összecsaptak egy csomó hasonló koncepciót és ebből lett "egy". Szabadulj meg minden nap egy dologtól. Ez lehet 1 pár zokni, 1 régi öltöny, 1 szentimentális tárgy vagy 1 doboznyi kacat is. A lényeg, hogy minden nap menjen ki egy - és ez szokássá váljon. 

Előnyök: hatékonyan segít kialakítani a selejtezés szokását. Ha minden nap megválsz egy tárgytól ez beivódik a hétköznapjaidba. Észre sem veszed, és pár hónapon belül már csak az marad, ami igazán fontos. A másik előnye, hogy minden nap elhatározhatod az "egy" mértéket. Azaz egy darab, - egy doboz,- egy fióknyi - kacat legyen, aminek a szemétben a helye. Te döntöd el.   

Hátrányok: az állandóság itt is fontos tényező, tehát ha megszakítod a szokást, akkor kevésbé lesz hatékony. Azoknak az embereknek való, akik szeretnek kis lépésekben haladni, azok számára nem nyerő, akik határozottan és nagy léptékben szeretnének selejtezni. 

5. Pakoló Party  

pakolo_party_minimalista.jpg

Ismét egy módszer a Minimalisták szerkesztőitől. Ez most nem játék, hanem party. Viszont ez egy meglehetősen extrém party. Az egyik legdrasztikusabb módja a selejtezésnek. Azért nevezték el partynak, mert minden bizonnyal szükséged lesz néhány barátod segítségére. Nagy munka, de igazán eredményes. 

Alapkoncepció: Hívj át néhány barátodat és pakoljátok be az összes tárgyadat dobozokba. Az elkövetkező napokban csak azt csomagold ki, amire szükséged van. Három-négy hónap múlva lesznek érintetlen dobozok és tárgyak. Ezeket eladhatod/eladományozhatod/kidobhatod, mert határozottan nem használod őket. Tipp: ezt a metódust én akkor alkalmaznám, ha új lakásba költözök.  

Előnyök: Amennyiben a gyors és drasztikus megoldások híve vagy, ez a módszer tökéletes számodra. A kemény munka nagyszerű eredményeket is fog hozni. Azonnal tapasztalhatod a minimalista életmód előnyeit. 

Hátrányok: Nagy munka és fárasztó. Több ember segítsége szükséges és fennáll a veszélye annak, hogy bolondnak néznek. :). Dobozokat is vásárolni kell. Ezt tényleg akkor érdemes csak megcsinálni, ha költözöl vagy ha nagyon hirtelen és határozottan szeretnél egyszerűsíteni. Figyelni kell azokra a cuccokra is amit szezonálisan használsz. 

6. Vállfa módszer

nem_hasznalt_ruhak_vallfa_modszer1.jpg

A háziasszonyok és úgy általában az amerikai nők nagy példaképe, Oprah hívta fel a figyelmet erre a módszerre, ami segít meglátni, hogy melyek azok a ruhák, amelyeket nem használsz. A vállfa módszer megmutatja mit nem használsz, anélkül, hogy becsomagold mindened, ahogyan a Pakoló Party esetén tennéd.

Alapkoncepció: A vállfán tartott ruhákat rendezd el sorban, a vállfák akasztói egy irányba mutassanak. Ha kiveszel egy ruhát, majd visszateszed, az adott ruhadarabod ellenkező irányban akaszd fel, ezzel jelezve magadnak, hogy azt használtad.

Előnyök: egyszerű, érthető és gyakorlatilag nem vesz igénybe időt. Lehetővé teszi hogy tisztán lásd mit használsz és mit nem. A ruhákon kívül használhatod más tárgyakra is ezt az elvet, mindössze ki kell találnod, hogyan jelöld meg azt, amit használtál. 

Hátrányok: eléggé ruhaorientált metódus. Nem biztos, hogy minden tárgyra alkalmazható és azon ruhák esetében, amik nincsenek felakasztva vállfára, a dolog már bonyolódik. Nagy önfegyelem és figyelem kell ahhoz, hogy "helyesen" ellenkező irányba rakjuk vissza a használt ruhadarabot. 

Lényegtelen, hogy melyik módszert választod, a lényeg, hogy válassz egyet. A kacatmentes élet rengeteg felesleges stressztől kímél meg és erősíti a jólét-érzésedet. Ha úgy gondolod a minimalizmus és az egyszerűbb hétköznapok egy olyan koncepció, ami szimpatikus számodra, akkor csatlakozz a Facebook közösségünkhöz és értesülj a legfrissebb írásokról ebben a témában. 

facebook_banner_4_720x90.jpg

Felhasznált források:

Packing Party: Unpack a Simpler Life - The Minimalists

Four-Box Method to Enhance Decision Making - Ahcmedia

BreaktheTwitch.com - Minimalist Decluttering Methods

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr4812290335
Nincsenek hozzászólások.