Egyszerű élet a modern világban - hogyan?

2017. február 10. 22:29 - Dobován Norbert

Számos kényelmes és modern eszközzel rendelkezünk a 21. században, amelyek nagy része arra hivatott, hogy könnyebbé tegye az életünket. Van olyan, ami valóban ezt a célt szolgálja és számos olyan dolog akad, ami inkább bonyolultabbá teszi a hétköznapokat.

Egyre nagyobb érdeklődés övezi az egyszerű életet. Sokan azzal viccelődnek, hogy kiköltöznek egy erdő mélyére egy kis faházba, hogy megszabaduljanak a zajtól, szmogtól, az állandó pörgéstől és végre nyugalomra leljenek. Persze viccelődve mondjuk ezt, tudván hogy a zord realitás csak hasát fogva nevet ezen az ötleten.

egyszeru_elet_modern_vilag1.jpg

A helyzet viszont az, hogy nem muszáj aszkétaként elvonulnod és lemondanod az összes anyagi javadról, ahhoz, hogy leegyszerűsítsd az életed. Lehetőséged van arra, hogy a körülötted lévő technológiát tudatosan használd. Nem kell teljesen lemondanod róla, de nem is kell ettől függnöd. Közelebb kerülhetsz az erdei faház nyugalmához, néhány nagyon egyszerű lépéssel. Sőt, ezeket alkalmazva nem csak ahhoz a bizonyos faházbeli utópiához kerülsz közelebb, de egy elégedettebb és egyszerűbb életet is megtapasztalhatsz. 

 

1. Használj egyszerű mobiltelefont

Nagyon sokan csak azért vesznek okostelefont, mert a régi klasszikusokat szinte már csak a "pult alól" lehet megvenni. Ez van kiemelve, ez van az orrunk előtt, a kolléga is ilyet használ, nyilván ez a jövő. Azonban egy átlag középkorú magyar ember egy okostelefon kapacitásának 10%-át sem használja ki. Annál nagyobb fejtörést okoz viszont egy rendszerfrissítés, egy megtelt memória vagy egy ismeretlen alkalmazás használata amit a szomszéd javasolt, a receptek letöltésére.

valassz_egyszeru_telefont_1.jpg

(Kerüld az extremitásokat, válassz egyszerűt...)

Ha megalapozottan használsz Android vagy iOS alapú eszközöket, akkor is érdemes valamit fontolóra venned. Nem biztos, hogy az 500 ezer forintos aranyozott Iphone-ra van szükséged. Sőt, szinte biztosan nem. Számos szerényebb brand mozog a piacon, amelyek remek telefonokat gyártanak, azzal a különbséggel, hogy nem fosztanak meg több százerer forinttól pluszban, egy egyszerű alma logóért. Semmi bajom nincs ezekkel a termékekekkel, remek telefonoknak tarom őket, úgy design mint funkionalitás szempontjából, a bajom azzal van, hogy az emberek nem ismerik fel a tényt, hogy nincs szükségük rá. Azért mert egy online biznisz operációs igazgatója vagy, nem kell lecserélned a meglévő telefonodat egy újabbra. A lényeg, hogy olyan telefont válassz, ami megfelel a szükségleteidnek. Sajnos, sok embernek ez a Facebook-ban és a Candy Crush-ban merül ki. Ehhez nincs szükséged fél millió forintos telefonra, ezt harmincezerből is megúsznád. Ha tudnád, hogy mire van szükséged és mi a "vágyad". Ha más nem, már a Harcosok Klubja c. film is megtanított minket arra, hogy nem a munkád vagy, nem az autód vagy...és nem a telefonod vagy. Sokan mégis mai napig úgy gondolják, hogy a telefonuk vagy az autójuk képviseli őket.

 2. Vágd el a kábelt

Nincs szükséged számos előfizetésre. Az első, amitől érdemes megszabadulnod, az a kábeltévé. Hatalmas szívességet teszel saját magadnak azzal, hogy nem tömöd meg a fejed a híradóban lévő szenzációhajhász, rémhírkeltő féligazságokkal. Hagyd a tévéműsorokat, ne igazodj egy előre meghatározott műsorhoz.

vagd_el_a_kabelt1.jpg

Az időd értékesebb annál, minthogy a reklámok közötti pár perces "minőségi" műsörokkal töltsd el. Ha van néhány kedvenc sorozatod, biztos vagyok benne, hogy máshogy is meg tudod oldani ezeknek a megtekintését, akkor, amikor tudatosan kiszabod rá az időt. Számos érvet tudok még felhozni a televíziózás ellen, itt találod ezeket. De a dolog ezzel nem áll  meg. Iratkozz le az idegesítő hírlevelekről, ne fizess semmilyen havi szolgáltatásért, amit valamikor rád tukmáltak valamilyen okból. Amint megszűnik a szerződés hatályossága, mondj búcsút neki. 

3. Szabadulj meg a hitelkártyáktól 

Bankszámlád és bankkártyád csak akkor legyen, ha azon megtakarításaid vannak. Pont. Hitelkártya pedig nem kell. A hitel sosem jó. (mekkora okosság, tudom) Lényegtelen milyen a THM, vagy milyenek az egyéb feltételek. Nagyon fontos: ha rendelkezel hitelkártyával és hitelekkel, minél hamarabb szabadulj meg ezektől. Ez az első és legfonotsabb, amit az anyagi tudatosságodért meg kell tenned.

szuntesd_meg_a_hitelkartyakat.jpg

Erről a Hogyan NE élj hónapról-hónapra című bejegyzésemben olvashatsz, ahol részletesen kifejtem, hogyan kezd el minél hamarabb a hitelek törlesztését és miért. Nagyon egyszerű ugyanis elővenni egy műanyag lapot és odatartani a pénztárosnak, anélkül, hogy a saját szemünkkel látnánk, ahogyan a tízezresek kirepülnek a zsebünkből, egy olyan dologra, amit pillanatnyi elmezavarból megvásárolunk, annak tudatában, hogy úgy is majd csak egy távoli jövőben kell ezt kifizetnünk. Életek milliót tette tönkre ez a mentalitás, és ez az apró digitális mágneses klikk, ami a pénz értékét egy másodpercnyi tranzakcióban megsemmisíti.  

4. Lomtalanítsd a lakásod

A lakásban lévő holmik számával a frusztráció is arányosan nő. Minél több olyan dolog van a lakásban amire nincs szükséged, annál több teret, időt és pénzt veszítesz. Az otthonodban lévő tárgyak mindössze 20%-át használod az esetek 90%-ában. Mégis, a nyolcvan százaléknyi kacatot ott lepi el a por. Takarítgatod, pakolgatod egyik helyről a másikra, igazából mindent csinálsz vele, csak épp nem használod.

lomtalanitsd_dobd_ki.jpg

Azzal, hogy eladod a nem használt tárgyakat, még pénzt is kereshetsz és olyan dolgokba fektetheted, amelyek igazán értéket adnak neked. Több teret nyersz, több pénzed lesz, kevesebb problémás kacattal kell foglalkoznod és kevesebbet kell tenni-venni, karbantartani illetve takarítani. Ennyire egyszerű. Engedélyt kell adnod saját magadnak arra, hogy eladd, elajándékozd vagy kidobd azt amire nincs szükséged. Garantálom, hogy nem csak a tárgytól, de egy adag boldogtalanságtól is megszabadulsz, minden egyes alkalommal. Íme ehhez is egy kis segítség: A lomtalanítás alapszabályai.

5. Vezess költségvetést

Nem muszáj pénzügyi szakembernek lenned ahhoz, hogy költségvetést vezess. Fontos látnod, hogy mire mennyit költesz egy hónapban. Ennek segítségével elemezni tudod, hogy mire van igazán szükséged és mi az, amire havonta rendszeresen pénzt dobsz ki az ablakon. Összeállítottam egy olyan költségvetést, amit tényleg mindenki vezetni tud, akkor, ha megy az összeadás és a kivonás. Itt találod: Faék egyszerűségű költségvetés.

6. Használd tudatosan az idődet

A tárgyaknál, de még a pénznél is értékesebb. Na mi ez? Hát persze, hogy az idő. Időt nem vehetsz pénzen. És folyamatosan csúszik ki a lábad alól. Mégis, ahelyett, hogy értelmes dolgokat csinálnál, a telefonodat nyomkodod és madarakat lősz ki épületekre az ájfónodon. Rosszabbik esetben csak bambulsz és a hírfolyamban nézed azoknak az embereknek a bejegyzéseit, akiket nem is ismersz, miközben a te időd meg elszáll. (Jut eszembe, azonnal vegyél ki az ismerős listádból MINDENKIT akivel nem beszélsz és akit nem ismersz személyesen vagy nem tudod hogy került oda). Mi köze van nekik a te életedhez? Mi közöd van neked az övékéhez? Semmi. Nem szabad időt pazarolnod erre. 

facebook_eszi_az_idot1.jpg

Tanuld meg kihasználni az idődet. Irányítsd az életed. Meghatározhatod azt az időintervallumot, amikor szórakozol, amikor vicces videókat nézegetsz az interneten. Nincs ezzel nagy baj. A lényeg, hogy tudatosan tedd és ne erre menjen el az egész napod! Tudod, Carpe Diem, meg minden. Ha nem ülteted gyakorlatba, hiába nézted meg/olvastad el a Holt költők társasága c. alkotást! :) 

Nem is beszélve arról, hogy ezen a ponton nem ismerjük fel, hogy néha még lopják is az időnket. Erről ebben a bejegyzésben olvashatsz: Ne hagyd, hogy ellopják az idődet.

Az életed döntésekből áll. Egyre többen hozzák meg azt a döntést, hogy egyszerűsítenek. Ebben segít a Hétköznapi Zarándok.  

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr5912247812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maradokapénzemnél 2017.02.11. 07:16:53

A 4. Ponthoz annyi, hogy nem is kellene megvenni ennyi kacatot. Mennyi olyan tárgy lehet amit a megvásárlása után pár nappal már félre is teszünk? Pénz/hely/idő spórolás

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.02.12. 19:32:49

brand helyet használjuk a márka szót ez is egyszerűbbé teszi az életet
biznisz = cég
és itt hagytam abba az olvasást, hatás vadász

hbogi87 2017.04.21. 14:17:15

Már régóta érlelődik bennem egy hitelkártyás hozzászólás/bejegyzés, lehet elküldöm vendég posztban. ;-)
Mert bármennyire is egyetértek Veled abban, hogy ne legyen az embernek hitele, a hitelkártya azért nem ördögtől való dolog, csak tudni kell tudatosan hasznàlni. Nekem évek óta van, szeretem, de ehhez az kell, hogy fillérre pontosan vezetem a kiadásaimat, így sosem ér kellemetlen meglepetés.