Letört és megtört vagy?

2016. augusztus 15. 00:39 - Dobován Norbert

6 tanács ami segíthet...

Eddig feketének és fehérnek láttam a világot, de hirtelen minden szürke lett.

-Cecelia Ahern

Ha úgy érzed, Füles, a Micimackó c. meséből motivációs könyvet írhatna, a te állapotodhoz képest, akkor talán a "letört" nem a megfelelő fogalom a helyzeted leírására. Mégis, néha érezzük úgy, hogy mélyebben vagyunk mint valaha. Sokszor okkal, de néha ok nélkül is ránk törhet ez a nyomasztó, már - már depresszív érzés. 

Hajrá! Ezaz! Meg tudod csinálni és persze a lehetetlen nem létezik b*llshit.

Nem fogom azt mondani, hogy fel a fejjel, boldognak kell lenned és nem szándékozom motivációs idézeteket rád erőszakolni, mert ebben az időszakban ez vajmi keveset ér. Próbálják rögeszmésen belénk súlykolni azt, hogy mindig boldognak kell lenni, mindig pozitívan kell gondolkodni. Igen, ezeknek a dolgoknak megvan az előnye, de az, hogy az ember 24/7 ilyen tud lenni, az hazugság. Semmi baj nincs azzal, ha néha az átlag alatt érzed magad. Ezt számos dolog kiválthatja és senki, ismétlem senki sem kivétel alóla. A legjobb motivációs előadó, a leggazdagabb ember a városban, a legbefolyásosabb és legsikeresebb üzletember, a legjóképűbb srác. Mindegyiküknek vannak letört és megtört napjai-hetei. Te sem vagy kivétel. És legalább amiatt nem kell mostmár rosszul érezned magad, hogy rosszul érzed magad. 

letort_vagyok_og_600x314.jpg

Gyakorlati tapasztalatokat tudok csak megosztani veled, amelyek számomra beváltak. Ez nem biztos, hogy neked is segíteni fog, de ha kipróbálod, sokat nem veszíthetsz. Íme:

1. Készíts listát. Gyakran a fejünkben lévő káosz és a rengeteg tennivaló okozza a csüggedtség érzését. A kilátástalanság, a felhalmozott feladatok alól, amelyek számos oldalról nyomják súlyos teherként vállunkat, de foggalmunk nincs hogyan és melyikkel kezdjük. Néha a munka, néha a ház körüli tevékenységek, vagy éppen az, hogy nem haladunk a célunk felé. Akár mindhárom. Ragadj tollat és papírt, írd fel a legnyomasztóbb teendőket. Ezzel már nagyon sokat elértél - irányításod alá vontad a dolgokat.

2. Cselekedj. Nézd meg a listád élét. Az egy nagy feladatot jelent? Semmi gond, oszd el apró darabokra és kezd a kirakós első darabjával. Amint nekikezdesz a "kirakósnak" máris jobban fogod érezni magad. Lehet, hogy még mindig magad alatt vagy, de legalább már csinálsz valamit. Valamit, aminek értelme van. Sokkal jobb ez, mint egész nap sajnáltatni magad. 

3. Mozogj. Lehet ez a legutolsó dolog, amit tenni akarsz, de sportolj valamit. Menj el egy hosszú sétára, egy futásra, menj le az edzőterembe - bármit, amit sportként űztél/űzöl, megfelel. Nem kell életed legkeményebb edzését lenyomnod, a lényeg, hogy csináld, tudod: "Just do it!"

szomoru_vs_boldog.jpg

4. Zuhanyozz le és kényeztesd magad. Ha az alsógatyádban, büdösen ülsz a sötét szobában, ne csodálkozz, hogy a bili füle is vidámabb nálad. Zuhanyozz le és borotválkozz meg / sminkeld ki magad (nem feltétlenül mindekettőt). Szedd rendbe magad! Vedd fel az egyik olyan ruhádat, amit nagyon szeretsz és menj el valamerre. Egyedül, másokkal, lényegtelen. Tedd meg, még ha minden porcikád is vonakodik ettől.

5. Hallgass éleltő zenét.  A zene éltet és szórakoztat. Nekem ez a szám a kedvenceim közé tartozik ilyen esetekben és mindig arra késztet, hogy egy magasabb fokozatba váltsak! De persze ízlések és pofonok. Készíts egy "Feel Good" playlist-et és menj a szomszédok agyára!

6. Beszélj róla. Igen, beszélj róla a párodnak, az igazi barátaidnak, a családtagoknak. Használd őket lelki szemetesládának. Nincs ezzel sem baj. Engem sokszor felhasználtak ilyen célokra, de sosem bántam. Ugyanis erre, minidg szüksége van valakinek. Ezt tudom. És ha ÉN éppen lelkileg összeszedett vagyok, szívesen segítek annak aki éppen nem az. Akár 15 perc hallgatással és bólogatással. Mert tudom, hogy a kocka nem csak hogy fordulhat, de fordulni is fog! 

 Ha szeretnél több hasonló cikket olvasni kövess minket Facebook-on!

10 komment
Címkék: tudatossag

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr8510410744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Neutron 2016.08.15. 12:36:01

Na. Végre valami használható.

Yagry 2016.08.15. 14:05:45

Csak nekem tűnik fel h a cím szerint 7 tétel lesz, és a cikk tartalmában pedig csak 6 van?

Én a blogger 2016.08.15. 14:11:44

+1 Triviálisnak tűnhet, de hasznos tippek!

a távoli rokon 2016.08.15. 15:05:03

A sport nekem eddig majdnem mindig segített, ha a rezgett a léc, hogy a gödör alja felé zuhanjak, vagy inkább kimásszak belőle. és nagyon helyesen írtad, hogy nem feltétlenül kell belepusztulni, egy rövid laza átmozgató testmozgás megadja a löketet. Laza 20 perc és a felpezsdült vérkeringés hatására az agyunk is más állapotba kerül...

Balt 2016.08.15. 15:41:56

Kösz, ez jól jött!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.08.15. 20:27:59

Hogylétemről
- Jó napot.
- Jó napot.
- Hogy van?
- Megvagyok.
- És mondja mi az a kötél amit maga után húz?
- Kötééél??
Ja.
Azok a beleim.

(bocs Örkény Pista bá')

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.08.15. 21:33:26

7. Keress egy hobbyt, ami kiteljesít, boldoggá tesz vagy egyszerűen csak leköt! Nekem bevált!

2016.08.16. 08:06:24

Igen a hobby sokat számít. Sokszor ahhoz sincs kedvem, és olyankor csak lesek ki a fejemből a TV előtt vagy csak olvasok. Ehhez a hobbihoz bizony ki kell mozdulni, sokszor nincs kedvem hozzá. De ha egyszer elindulok egy egész napot is eltöltök vele. Produktív, van eredménye. Lehet fejlődni benne és tanulni. Hosszas idő után megélni is belőle, ha az ember elég elhivatott.

Yandelvayasna Grldenwi Stravenka 2016.08.16. 10:05:42

@Kettős Billy: "ha az ember elég elhivatott."

Basszus, bennem a hiba, tudom, de első blikkre úgy olvastam: ha az ember eleget ivott.