Az újrakezdés művészete

2017. augusztus 27. 16:25 - Dobován Norbert

Mint azt közületek néhányan már tudják, épp a Szent Jakab zarándokutat tűztem ki célnak, illetve azt, hogy kerákpárral végigmegyek rajta, 10 nap alatt.  Itt olvashattok róla bővebben.

az_ujrakezdes_muveszte.jpg

Amikor beüt a krach...

A felkészülés intenzíven zajlott, edzések, 60-70 km-es kerékpártúrák heti szinten, edzőteremben intervallum edzés és így tovább. Egy intenzívebb 70 kilométeres túra után azonban éreztem, hogy kissé kapar a torkom. Ezt egy forró teával letudtam akkor este. Másnap azonban már arra ébredtem, hogy a torkom száraz és elképesztően fáj minden egyes nyelés. A következő napon pedig ezt köhögés és minden ilyenkor szokásos tünet következett, nem mennék bele a részletekbe. A lényeg, hogy drámaian a következő felkiáltás járt a fejemben: "Miéééért? Miééért most? Miért én?"

Tovább
3 komment

Camino de Santiago, kerékpárral - felkészülés

2017. július 16. 14:16 - Dobován Norbert

Évek óta tervben van, most megvalósulni látszik.

 A Szent Jakab zarándokút, ismertebb nevén az El Camino bizonyára sokaknak ismerős. Ősrégi zarándokút, Spanyolországon keresztül, amely Santiago de Compostela-ba vezet. Idén úgy döntöttem, lefoglalom a repülőjegyet és megteszem a közel 800 km-t, kerékpárral. 

kerekparral_az-el_caminon.jpg

Tovább
1 komment

Minimalizmus kisbabával?

2017. április 26. 20:33 - Faragi

Játékhalmok, száradó babaruhák, spenót- és paradicsomszósz-foltos konyharuha, színes szivacs-szőnyeg, kis takarók, textilpelenkák itt-ott a lakásban, halmozódó mosatlan, még össze nem szerelt etetőszék, aminek a lábai égnek merednek egy szatyorból kiállva. Nagyjából így néz ki a mi lakásunk. A rendetlenséget pedig már nem is említem, mert milyen minimalista blogger az, akinek rendetlenség van a lakásában? A válaszom: kisgyerekes.

minimalizmus_kisbabaval1.jpg

Faragó Ági, a szimplan.hu bloggerének írása.

Tovább
2 komment

Bright Side - a te életmódváltó programod

2017. április 24. 22:59 - Dobován Norbert

A Hétköznapi Zarándok blog egyik vendégbejegyzését olvasod. - amennyiben úgy érzed te is hozzájárulnál az oldal tartalmának építéséhez, hasznos és egyedi tartalmad van, amit szeretnél megosztani a többiekkel, akkor lépj kapcsolatba velünk!

A BrightSide azt jelenti: Napos Oldal

A Nap mindig, szüntelenül sugározza tündöklő sugarait, és fénye mindenhova elér. A Nap adja az energiát minden élőlénynek a Földön, és nélküle sötétségbe borulna a világ.

Azért lett a cég neve BrightSide, mert azt a küldetést tűztem ki célul, hogy ahol megjelenik az életmódváltó program, az ott, világosságot, fejlődést, és bőséget teremtsen.

Batka Bettina vagyok, a BrightSide megálmodója, és megalapítója.

Mindig is kerestem önmagam, és azt, hogy valójában ki vagyok, mit szeretnék, mitől leszek boldog az életemben. Ehhez a kereséshez nagyon sok spirituális, önismereti, pszichológiai, motivációs könyvet elolvastam, és jártam előadásokra, tréningekre, tanfolyamra, illetve online filmek, videók nézésével is bővítettem a tudásomat. A tőlem telhető legtöbbet mindig megtettem, ahhoz, hogy a kíváncsiságomat kielégítsem, de valahogy mindig új kérdőjelek jöttek az életembe, amik boncolgatására sem időm sem pénzem nem volt, főleg, a kettő együtt szinte soha nem jelent meg.

brightside_og1.jpg

Tovább
1 komment

Azoknak, akik minden motivációt elvesztettek

2017. április 22. 20:19 - Dobován Norbert

azoknak_akik_minden_motivaciot_elvesztettek_og.jpg


Kérdés, amelyre nem tudsz válaszolni

Pár napja kaptam egy kérdést, amelyre fogalmam sem volt, milyen választ adjak. Főleg azért, mert olyan embertől érkezett, akitől sosem vártam volna. Olyan típusú ember ő, aki nem kérdez, hanem akitől kérdeznek. Éppen ezért, nem éreztem jogosultnak magam arra, hogy válaszoljak, főleg azért, mert nem is volt épkézláb válaszom, csak semmitmondó kliséket tudtam volna előkaparni. Helyette mélyebben beleástam magam a témába és ezen a bejegyzésen keresztül válaszolok.

Tovább
4 komment

Te mi vagy? Felnőtt vagy nagyra nőtt gyerek?

2017. április 08. 21:17 - Dobován Norbert

"Csókolom ki tetszik engedni Pistikét játszani?" - Hányszor hangzott el ehhez hasonló mondat a szánkból gyermekkorunkban? Ebben az időszakban a felnőttek mondták meg nekünk, mit, mikor és hogyan csináljunk. Ezzel nem is volt baj. Mindaddig, amíg Pistikéből István nem lett. István viszont továbbra is arra vár, immár talán a szülei iránymutatása nélkül, hogy valaki megmondja neki: mit lehet, és mit nem. 

felnott_vagy_gyerek_nagyra_nott.jpg

Tovább
2 komment

Minimalisták értékei - neked mi ad értéket a hétköznapokban?

2017. március 27. 20:17 - Dobován Norbert

Neked mi ad értéket a hétköznapokban? 

A "szürke" hétköznapokban éljük az életünket. Nem történik minden nap valami extrém vagy különleges. Nem utazunk, nem nyaralunk, nem viszünk véghez óriási dolgokat minden egyes nap. De ott vannak az apró dolgok. A jó szokások, rituálék, értékek. Minden, ami élvezhetőbbé és jobbá teszi a hétköznapokat!

minimalistak_ertekei_2_600x314.jpg

Rákérdeztem a Minimalizmus - önkéntes egyszerűség csoportban arra, kinek mi ad értéket a hétköznapokban? Íme a legjobb válaszok: 

Tovább
1 komment

4 lépés mások megértéséhez

2017. március 15. 21:30 - Dobován Norbert

masok_megertese_og600x314.jpg

Minden idióta tud kritizálni, elítélni és panaszkodni, de a megértéshez, megbocsátáshoz és önuralomhoz karakter kell

- Dale Carnegie

Mások megértése nem egyszerű feladat. Mindenki kicsit más. Különböző szokások, viselkedésminták, hozzáállások. Amint valaki megtöri az általunk elfogadottnak vagy normálisnak karakterizált szokást, kérdőjelek merülnek fel bennünk. Többnyire így alakulnak ki a viták, a kritizálás és az ítélkezés.  

Tovább
Szólj hozzá!

Hogyan hirdesd a minimalizmust? Sehogy!

2017. március 10. 21:07 - Dobován Norbert

Ismeritek a viccet a vegánnal aki elkezd CrossFit edzésekre járni? Vajon melyikről kezd el hamarabb beszélni? 

Tisztelet a kívételnek, de biztos vagyok benne, hogy ti is ismertek olyan embereket, akik kipróbálnak valami újat és be nem áll a szájuk róla. Bármilyen témára képesek rögtön ráhuzni a mondandójukat, meg azt, hogy milyen jó ez neki és neked is ki kell próbálnod.

hogyan_hirdesd_a_minimalizmust.jpg

Tovább
3 komment

Mi van akkor, ha én középszerű életet akarok?

2017. március 07. 23:48 - Dobován Norbert

Annyira negatívnak tartjuk ezt a szót: középszerű. Senki nem akar középszerű lenni. Milyen vicces, hogy mégis ilyen emberből van a legtöbb. Még viccesebb, hogy ennek ellenére, senki nem tartja magát középszerűnek. Mindenki különleges. Persze, ez részben igaz. De attól még a hétköznapi ember ott tengődik a társadalom középvonalán. A kérdés az: miért is baj ez? 

kozepszeru_elet_2.jpg

Tovább
8 komment

A selejtezés 6 módszere

2017. február 25. 00:07 - Dobován Norbert

A gondolat, hogy egy letisztult, csak a fontos dolgokat tartalmazó rendezett lakásban lakjunk, meglehetősen jó érzéssel tölt el minket. Kevesebb felesleges cucc, több megtakarított idő és pénz. De igazából most nem a minimalizmus előnyeit akarom hangsúlyozni.

Néhány gyakorlati példát szeretnék adni arra, hogyan válj meg a felesleges dolgoktól. Számos minimalista koncepció segíthet neked, hogy ezt megtedd, úgy, hogy közben még élvezed is az egyszerűsítés folyamatát!

hogyan_selejtezz_dolgokat1.jpg

Tovább

Miért kelsz fel reggel az ágyból?

2017. február 22. 01:04 - Dobován Norbert

Ezt a kérdést akár így is fel lehetne tenni: mi értelme az életednek? Mielőtt mélyebbnél mélyebb gondolatokba merülök, had osszam meg, hogy készültem erre a cikkre, és megkérdeztem néhány embertől azt, hogy miért nyomja ki az ébresztőt és mi motiválja arra, hogy reggel kimásszon a jó meleg ágyból?

miert_kelsz_fel_reggel.jpg

Tovább
2 komment

Radikális és szabályokkal teli életmód: a minimalizmus

2017. február 19. 18:27 - Dobován Norbert

Minimalista vagyok. Pontosan 100 tárgyat birtoklok, a fogpiszkálókat is beleeértve. Nincs ágyam, a kőpadló is teljesen megfelel az alvásra. Nem szoktam boltban ételt vásárolni, mert a Tesco mögötti erdőben egy sima kővel fejbeverem a nyuszit, amikor a vadőr nem látja. Ha mégis megvennék egy vécépapírt, 100 ostorcsapással büntetem magam, mert konzumidióta lettem. Hosszú szakállam van, mert így bölcsnek tűnök és mélyen lenézek mindenkit akinek otthon több mint 3 zokinja van. Érthető? Mert én minimalista vagyok. 

radikalis_szabalyokkal_teli_eletmod_minimalizmus_og600x314.jpg

Tovább
5 komment

A mérgező emberek 8 ismertetőjele

2017. február 18. 00:15 - Dobován Norbert

Mentsd a bőröd a toxikus ember szájából érkező maró savtól. Az ember, aki segített neked abban, hogy rosszat mondj másról, segíteni fog másoknak is abban, hogy rosszat mondjanak rólad. 

Kit nevezünk mérgező embernek? 

Egyben egyszerű és nehéz felismerni őket. Némelyikük egyértelmű jeleit mutatja a fertőzésnek, mások a mosoly és manipuláció furfangos kombinációjával élve nehezítik meg mások életét. Ezek az emberek veszélyesek. Nem azért, mert bármikor kést ragadhatnak és elvághatják a torkod. Nem azért mert elmebetegek és kiszámíthatatlanok. Csupán azért, mert olyan személyiségük van, ami lassan de biztosan a te személyiségedet is megfertőzi, ha nem vagy elég óvatos.   

mergezo_emberek_ismerteto_jele1.jpg

Tovább

Megválni a szentimentális tárgyaktól

2017. február 12. 16:33 - Dobován Norbert

Egy dolgot elfeljetünk

Nagyon könnyű cikkeket, bejegyzséeket és tippeket olvasni abban a témában ami minket érdekel. Könnyű elemezni, felcímkézni, egyetérteni dolgokkal és fejet csóválni más dolgokra. Egy dolog van, ami nem illik a könnyű kategóriába. Ez az, ami miatt átalában nem lépünk előre. Elolvassuk a cikket, letudjuk a tanulságot és továbbállunk. Egy dolgot azonban elfelejtünk: gyakorlatba ültetni a levont következtetést

Tovább
1 komment

Egyszerű élet a modern világban - hogyan?

2017. február 10. 22:29 - Dobován Norbert

Számos kényelmes és modern eszközzel rendelkezünk a 21. században, amelyek nagy része arra hivatott, hogy könnyebbé tegye az életünket. Van olyan, ami valóban ezt a célt szolgálja és számos olyan dolog akad, ami inkább bonyolultabbá teszi a hétköznapokat.

Egyre nagyobb érdeklődés övezi az egyszerű életet. Sokan azzal viccelődnek, hogy kiköltöznek egy erdő mélyére egy kis faházba, hogy megszabaduljanak a zajtól, szmogtól, az állandó pörgéstől és végre nyugalomra leljenek. Persze viccelődve mondjuk ezt, tudván hogy a zord realitás csak hasát fogva nevet ezen az ötleten.

egyszeru_elet_modern_vilag1.jpg

Tovább
3 komment

Faék egyszerűségű költségvetés

2017. február 07. 21:53 - Dobován Norbert

Valami menő statisztikával kellene kezdenem ezt a bejegyzést, ami rávilágít arra, hogy hány magyar család NEM készít tudatosan havi költségvetést. Gyanítom, hogy meglepő arány születne. Sokak számára ismeretlen a pénzügyi terv vagy a költségvetés fogalma a gyakorlatban. Annyira ismeretlen, hogy a legalapvetőbb papír-ceruza alapú feljegyzés sem létezik a bevételekről és kiadásokról.   

egyszeru_koltsegvetes_1.jpg

Tovább
29 komment

Ezektől szabadulj meg a következő 30 napban

2017. február 06. 16:41 - Dobován Norbert

szabadulj_meg_a_targyaktol_og1.jpg

Biztos vagyok abban, hogy az alábbi listából legalább 10 olyan dolog van a TE lakásodban is, amelyre már nincs szükséged, mégis tartogatod. Ezáltal arra kényszerítve magad, hogy ide-oda pakolgasd, ahelyett hogy a helyükre tennéd őket: a kukába! Szabadulj meg a felesleges kacatoktól. Adj teret magadnak. Íme néhány ötlet: 

Tovább
Szólj hozzá!