A selejtezés 6 módszere

2017. február 25. - Dobován Norbert

A gondolat, hogy egy letisztult, csak a fontos dolgokat tartalmazó rendezett lakásban lakjunk, meglehetősen jó érzéssel tölt el minket. Kevesebb felesleges cucc, több megtakarított idő és pénz. De igazából most nem a minimalizmus előnyeit akarom hangsúlyozni.

Néhány gyakorlati példát szeretnék adni arra, hogyan válj meg a felesleges dolgoktól. Számos minimalista koncepció segíthet neked, hogy ezt megtedd, úgy, hogy közben még élvezed is az egyszerűsítés folyamatát!

hogyan_selejtezz_dolgokat1.jpg

Tovább

Miért kelsz fel reggel az ágyból?

Ezt a kérdést akár így is fel lehetne tenni: mi értelme az életednek? Mielőtt mélyebbnél mélyebb gondolatokba merülök, had osszam meg, hogy készültem erre a cikkre, és megkérdeztem néhány embertől azt, hogy miért nyomja ki az ébresztőt és mi motiválja arra, hogy reggel kimásszon a jó meleg ágyból?

miert_kelsz_fel_reggel.jpg

Tovább

Radikális és szabályokkal teli életmód: a minimalizmus

Minimalista vagyok. Pontosan 100 tárgyat birtoklok, a fogpiszkálókat is beleeértve. Nincs ágyam, a kőpadló is teljesen megfelel az alvásra. Nem szoktam boltban ételt vásárolni, mert a Tesco mögötti erdőben egy sima kővel fejbeverem a nyuszit, amikor a vadőr nem látja. Ha mégis megvennék egy vécépapírt, 100 ostorcsapással büntetem magam, mert konzumidióta lettem. Hosszú szakállam van, mert így bölcsnek tűnök és mélyen lenézek mindenkit akinek otthon több mint 3 zokinja van. Érthető? Mert én minimalista vagyok. 

radikalis_szabalyokkal_teli_eletmod_minimalizmus_og600x314.jpg

Tovább

A mérgező emberek 8 ismertetőjele

Mentsd a bőröd a toxikus ember szájából érkező maró savtól. Az ember, aki segített neked abban, hogy rosszat mondj másról, segíteni fog másoknak is abban, hogy rosszat mondjanak rólad. 

Kit nevezünk mérgező embernek? 

Egyben egyszerű és nehéz felismerni őket. Némelyikük egyértelmű jeleit mutatja a fertőzésnek, mások a mosoly és manipuláció furfangos kombinációjával élve nehezítik meg mások életét. Ezek az emberek veszélyesek. Nem azért, mert bármikor kést ragadhatnak és elvághatják a torkod. Nem azért mert elmebetegek és kiszámíthatatlanok. Csupán azért, mert olyan személyiségük van, ami lassan de biztosan a te személyiségedet is megfertőzi, ha nem vagy elég óvatos.   

mergezo_emberek_ismerteto_jele1.jpg

Tovább

Megválni a szentimentális tárgyaktól

Egy dolgot elfeljetünk

Nagyon könnyű cikkeket, bejegyzséeket és tippeket olvasni abban a témában ami minket érdekel. Könnyű elemezni, felcímkézni, egyetérteni dolgokkal és fejet csóválni más dolgokra. Egy dolog van, ami nem illik a könnyű kategóriába. Ez az, ami miatt átalában nem lépünk előre. Elolvassuk a cikket, letudjuk a tanulságot és továbbállunk. Egy dolgot azonban elfelejtünk: gyakorlatba ültetni a levont következtetést

Tovább

Ezektől szabadulj meg a következő 30 napban

szabadulj_meg_a_targyaktol_og1.jpg

Biztos vagyok abban, hogy az alábbi listából legalább 10 olyan dolog van a TE lakásodban is, amelyre már nincs szükséged, mégis tartogatod. Ezáltal arra kényszerítve magad, hogy ide-oda pakolgasd, ahelyett hogy a helyükre tennéd őket: a kukába! Szabadulj meg a felesleges kacatoktól. Adj teret magadnak. Íme néhány ötlet: 

Tovább

A megkarcolt Audi és a várandós feleség

Az időtlen bölcsesség értelmében, az emberi lét értelme az együttérzés, a mások szolgálata és segítése. Ezek nélkül az emberiség egyszerűen ki fog halni. Viszont, ha a mai modern társadalmat nézzük, akkor ez a kép egyáltalán nem így fest.  

Erről tanúskodik az a videó is, amelyen egy Audi tulajdonosa elveszi annak a férfinak a kulcsait, aki úton a kórházba várandós feleségével, sietségében véletlenül megkarcolta a fehér luxusjárművet. Gondolhatnánk, hogy a jármű tulajdonosa, valamennyi megértést mutat a fájdalmakat átélő feleség felé, de ez véletlenül sem így történik, még akkor sem ha a "sérült" jármű tulajdonosa is a női nemet erősíti. 

Az emberi élet és az anyagi javak harca

Jól látható, hogy a csillogó villogó tárgy a realitásérzék teljes elvesztését eredményezheti. Néhány jelentéktelen karcolás miatt egy élettelen tárgyon, az emberség teljes hiánya jelenik meg a tárgy tulajdonosán. A "hölgyet" nem érdekli a terhes asszony, de még a jogosan dühös emberek sem, akik próbálnak értelmet lehelni a materialista nőbe, hasztalanul. A rendőri jelenlét és felszólítás sem hatja meg, de végül, mikor a tömeg már igencsak veszélyesen dühös állapotba kerül, és az önző tulaj rájön, hogy nem csak az Audin, de rajta is eshet egy-két karcolás, egyszerűen eldobja a kocsikulcsokat. 

Hányszor történik ez meg velünk? 

Persze nem ilyen drasztikus formában. De mégis, hányszor kiabálunk valakivel azért, mert egy tárggyal nem úgy bánik, ahogyan kellene? Hányszor dudálunk le a forgalomban valakit, csak azért mert majdnem nekünk jött?

Használd a tárgyakat és szeresd az embereket. Fordítva nem működik. 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor a dolgok nem akarnak megválni tőled

A pillanat, amikor rájössz, hogy elméletileg minimalistának hívod magad, mégis a balkonodon 4 darab felni éktelenkiedik, amelyek nem is jók a te autódra. Felbecsülhetetlen? Dehogyis! Felbecsülhető. Méghozzá elég szép összeghez jutok, ha sikerül megszabadulni tőlük. 

Tovább

Ne hagyd, hogy ellopják az időd

Az időpazarlás a legnagyobb pazarlás, mert az elvesztett idő soha sem kerül meg, és a mit elég időnek nevezünk, az mindig igen rövidnek bizonyul.

-Benjamin Franklin

Akárhogy nézzük, kevés értékesebb dolog van az időnél. Pénzzel nem megvásárolható, nem visszafordítható, egyenes vonalban renduletlenül halad. Mégis, ha megvizsgálod a napodat, biztos vagyok benne, hogy számos olyan vakfoltot találsz majd, amelynek semmi értelme. Komplett időpazarlás és talán nap mint nap csinálod. Én (sajnos) csak nemrégiben jöttem rá erre. 

Várni valakire - sok kicsi sokra megy

Heti öt alkalommal járok edzeni. Már rég nem egy bizonyos cél elérése miatt emelek súlyokat, sokkal inkább az életem része lett. A lényeg azonban most nem ezen van. Edzőtársakkal együtt járunk edzeni, hárman-négyen és egyik barátom minden edzésnapon értünk jött. "Összeszedett minket", aztán irány a terem. Ő az a típus, aki szereti az autóját, szeret vezetni és élvezi, ha szívességet tehet, és igencsak fel van háborodva, ha visszautasítjuk a szívességét. Végülis költsékhatékonyabb, praktikusabb, zöldebb, megminden. Parkolóhelynek is mindig hiányában vagyunk, szóval minden szempontból nyerő ötlet. 

Van azonban egy bökkenő. 

Minden egyes edzésnapon, volt egy plusz-mínusz 10 perc késése. Mivel meg volt beszélve az időpont (pl. 7 óra) a kiszemelt időpontra összeszedtem az edzőtáska tartalmát, felöltöztem, majd vártam. És vártam. Aztán 5-10-15 perc üldögélés után csörren a telefon, "ittvagyok,menjünk". Oké. Ez az átlag 10 perc, valahogy mindig irgalmatlanul nehezen telt el. Már vártam az edzést, de cipővel a lábamon, már nem járkáltam a lakásban, levenni macera, ha megérkeznek a srácok várni fognak, stb. Így tehát heti 5 alkalommal 10 percig bambán ültem, lesve a telefonomat, végigpörgetve néhányszor a fészbuk hírfolyamot, egyben izgatottan és unottan (igen, nem kell meglepődni - abba a kategóriába tartozom aki élvezi a kemény edzéseket).

ne_hagyd_hogy_ellopjak.jpg

Ha szólsz, te vagy a paraszt

Ha 5-10 perc késésért megjegyzést teszek, akkor nyilván hülyén jön ki, hogy jönnek is értem és fel is vagyok hábordva néhány perc késés miatt. Végülis igazuk van. Akkor miért nem számolom mindig bele azt az 5-10 percet. Azért, mert ha néha pontosan érkezik öreg barátom, akkor hallom a diszkrét megjegyzést, hogy "na, miaz, halat ettél, vagy mi tartott eddig?". Szóval ez sem pálya, mert akkor meg ők várnak rám. Én pedig szeretem tiszteletben tartani mások idejét. 

Mennyi is valójában az a 10 perc

Számoljunk heti 5 alkalommal áltagosan 10 perc késést.

Ez 1 héten 50 perc, kerekítve 1óra.

Egy héten 1 óra.

Egy hónapban kb. 4 óra.

Egy évben 48 óra! Azaz 2 teljes napot várok évente, miközben semmit nem csinálok!

Megjegyzem, hogy hozzávetőlegesen 3 éve járunk együtt edzeni. Legszívesebben a fejemet a falba verném, hogy nem jöttem erre rá hamarabb. 

Amennyiben heti 1 órát fordítasz mondjuk arra, hogy tanulj angolul, mennyit haladsz? Ha 4 szabad órát pluszba kaphatnál minden hónapban, örülnél neki? Ha az utolsó napjaidban adnának még 2 teljes napot erőben egészségben, nem te lennél a leghálásabb ember a világon? Ehelyett mit csináltam én? Cipőben bámultam a falat meg a facebook hírfolyamot, meg néha az időt. Majdnem minden nap. 10 percig. Idióta!

Költsékhatékonyság vs. idő 

Költséghatékony ide vagy oda. Az idő fontosabb számomra. Éppen ezért, barátom lelkébe taposva megmondtam neki, hogy értem többet nem kell jönni. Köszi a szívességet. Tényleg. De nem. Nyáron bringával, télen a saját autómmal, szépen az időbeosztásom szerint fogok eljutni a vasak világába. 

Mikor levezettem a fenti érvelést, elkerekedett szemmekkel, mosolyogva csak ennyit mondott: "Te h*lye vagy b@zmeg. Dehogy vagyok hülye! Csak tudatosan szeretném beosztani az időmet. 

Hol van a TE 10 perced? 

Elemezd a napod. Vannak intenzív vakfoltok? Olyan percek, amikor tényleg semmit, azaz semmi hasznosat, semmi élvezeteset nem csinálsz? Hány ilyen perc van? Számolgass csak...heti/havi/éves szinten. Amikor önszántadból vársz valakire, akire nem lenne muszáj várnod, amikor időt pazarolsz a semmire, pedig egyszerűen változtathanál a rendszeren? Amikor hagyod, hogy ellopják az idődet? 

---

HA TETSZETT A CIKK ÉS SZERETNÉL TUDATOSABBAN ÉS EGYSZERŰBBEN ÉLNI, KÖVESS MINKET!

facebook_banner_3_720x90.jpg

 

Minimalista útmutató kezdőknek

Többet a kevesebből. Az alábbi illusztráció segít kiemelni azokat a pontokat, amelyek fontosak, ha szeretnéd leegyszerűsíteni az életed! Használd fel az alábbi tanácsokat és kezdj bele a minimalizálásba!

minimalista_utmutato_kezdoknek.jpg

Kövess minket Facebook-on és egyszerűsítsd le a hétköznapjaid!

10 érv a televízió ellen

Mi, fogyasztók vagyunk az életszínvonal-megszállottság melléktermékei. Bűnözés, éhezés, szegénység? Ezekkel nem törődünk. Mi izgat minket? A színes magazinok, televízió, az 500 csatorna, egy név az alsógatyánkon, Viagra, hajnövesztő, műolaj.

Harcosok klubja c. film

Az életet élni kell, nem pedig nézni.

Ennek ellenére, egy fáradt munkanap után, társadalmilag mai napig száz százalékosan elfogadott, hogy egy pizza és sör társaságában, a csatornákat váltogatva elmélyüljünk a valóságshow-k szennyében, a gusztustalan emberek annál is gusztustalanabb viselkedésében. A televíziózás színvonalának csökkenését nagyon egyszerűen lehetne ábrázolni egy grafikonon, egy folyamatosan lefelé görbülő vonallal. 

ervek_a_tv_ellen1.jpg

Nem fecsérelném tovább a szót, lássuk a 10 konkrét érvet a tv kiiktatása mellett: 

Tovább

Egy jó könyv, amely segíti a gyereket a gyászban

Sírj szív, de ne törj meg sosem...

Miért élveznénk a napsütést, ha sosem zuhogna az eső? Ki várná a nappalt, ha sosem lenne éjszaka?

Montaigne, francia filozófus mondta fél évezrede a következőt: "Azon siránkozni, hogy száz év múlva nem fogunk élni, pont olyan ostobaság, mint bánkódni azon, hogy nem éltünk 100 évvel ezelőtt." 

A halál fogalma és megtestesülése mindannyiunkat kővé dermeszt. Amikor ott lebeg ez a szó, feketén, szilárdan és könyörtelenül a levegőben, legyen szó rólunk, méginkább családtagjainkról, a félelem enyhe kifejezés ahhoz képest, amit érzünk.

Bár felnőttként tudatosul bennünk, hogy minden út Kukacföldre vezet, nehezen bírkózunk meg ezzel a gondolattal. Felnőttként. Ha mi is zaklatott állapotba kerülünk, a csuklyás kaszás fekete démontól, akkor hogyan küzd meg egy gyerek, a halál a fogalmával? 

Tovább

Sirály hozzászólások

A kritika elkerülhetetlen - hacsak semmi fontosat nem csinálsz az életed során. Viszont minden alkalommal, amikor kilépsz a világ elé egy bejegyzéssel, ötlettel, cikkel - legyen az a közösségi hálózaton, blogon, előadáson, tárgyalásokon - gyakorlatilag egy "Kritizálj engem" feliratú tábla lóg a homlokodon. 

Persze, léteznek építő jellegű kritikák, amelyek hasznosak és segítenek fejlődni. Az általunk tisztelt emberektől kapott intések, tanácsok, kritikák szintén ilyen hatással lehetnek ránk. Más jellegű kritikák viszont egyenesen mérgezőek: a legjobb példa erre az internet troll. 

Ne olvass hozzászólásokat a cikkek alatt. Alkoss saját véleményt a cikkről és ne befolyásoljon az, hogy mit mondanak róla mások. Ne fáraszd magad velük. A világon sok-sok frusztrált, buta, nagyképű okoskodó troll terjeng. Sokszor ezek a jó tulajdonságok össze is adódnak. 

A trollok olyanok, mint a sirályok: berepülnek, lesz*rnak, majd tovább repülnek. Túl buták ahhoz, hogy megértsék a tetteik következményét. Az igazat megvallva, a legtöbb kritikus troll semmit sem tesz le az asztalra. Egyszerűen kivetítik a saját bizonytalanságukat néhány helytelenül megfogalmazott és még helytelenebbül odafröcskölt szóval.

hozzaszolasok_kritikak_siralyok.jpg

Ha odafigyelünk ezekre, a méreg sikeresen kifejti hatását és meggátol minden olyan cselekedetet, ami alkotáshoz vezet. Mert "mi lesz ha ezt fogják mondani" - "mi lesz, ha kicsúfolnak, mi lesz, ha igazából csak én gondolom így és hülyeséget írok.  A helyzet az, hogy semmi. Fontos megtanulni azt is, hogy nem tartozol mindig magyarázattal a cselekedeteidért. Klikk a linkre, ha részletesebben érdekel ez. 

Tehát, két lehetőséged van: vagy alkotsz, és kritizálva leszel, vagy elhatárolod magad mindenféle nyilvános megjelenéstől illetve alkotástól, mert félsz egy kis sz*rtól.

Én inkább letakarom valamivel a fejem és alkotok valami hasznosat közben.  

---

Tetszett a bejegyzés? Dobj egy kedvelést! 

-Article Inspired by The Minimalists.

7 egészséges szokás lefekvés előtt

Mindannyian olvastunk már cikkeket arról, hogyan indítják a napot a sikeres, boldog, kiegyensúlyozott emberek. De mi a helyzet az estével? A lefekvés előtti időszak remek lehetőség arra, hogy összegezd a napod és megalapozd a másnapot, hogy frissen és felkészülten indítsd a reggelt. 

Amennyiben kialakítod az alábbi szokásokat, garantáltan pozitív változásokat fogsz tapasztalni. 

1. Tervezz holnapra

Az egészséges életmód egy fontos alapköve ez. Mindig tervezd meg a másnapod. Minden szempontból.

 • Írd fel azokat a teendőket, amelyeket véghez akarsz vinni. Határozd meg azt a három legfontosabb feladatot, amelyet mindenképp meg akarsz csinálni. Ha ez megvan, lejegyezheted a többi apróságot is. 
 • Vasald ki a ruháid amiben meg akarsz jelenni, készítsd ki ezeket. Nem érdemes reggel kapkodni a ruhák után és azzal tölteni az időt, hogy gondolkodj, vajon mit kellene ma felvenned. A ruháid már ott fognak várni frissen, előkészítve. 
 • egeszseges_szokasok_lefekves_elott1.jpg

Tovább

Apró házak a világ körül

Ki ne gondolt volna már arra, hogy elvonul a világ zajától egy csendes, nyugodt apró kis faházba, messze az emberektől, a zajos nagyvárostól, és végleg búcsút mond a szürke, csípős szmognak... 

Viszont mi csak ennyit mondunk erre: "Milyen jó is lenne..." Majd tovább állunk, biztosan tudva, hogy ez nem megvalósítható. Amerikában, de Európában is egy egyre többen továbblépnek a "Milyen jó is lenne" hozzáálláson és helyette a "Milyen jó lesz!" veszi át a szerepet. 

minimalista_apro_haz.jpg

Tovább

Kevesebb holmi, több boldogság - TED előadás

Graham Hill író és designer, a TreeHugger.com és a Life Edited weboldalak tulajdonosa. Néhány szóban összefoglalja számunka a minimalizmus alapkoncepcióját és előnyeit. 

Egy 22 milliárd dolláros, 200 millió négyzetmétere iparág virágzik az Egyesült Államokban: a személyes raktározás. Háromszor annyi helyünk van, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de annyira belejöttünk a vásárlásba, hogy még többre van szükségünk. 

Hova vezet mindez?... 

Hogyan adj helyet az új évnek és az új céloknak?

Miért csak januárban van tele az edzőterem? Miért csak egy új év kezdetekor vagyunk hajlandóak hosszú listát írni a terveinkről, céljainkról? Miért olyan gyenge az elhatározásunk, mint egy motor nélküli Trabant? 

Az én problémám és valószínűleg a tied is ugyanaz: nem adsz helyet az új évnek. Nem adsz helyet az új céloknak és elhatározásoknak. Olyan ez, mint egy vízzel teli pohár, amihez még önteni szeretnénk. A frissen jött folyadéknak nem lesz helye a régi poshadt víztől.

ujevi_fogadalom_tippek_600x314.jpg

Hiába tűzöl ki új célokat, ha a nyakadban van számos más, részben elvégzett, folyamatban lévő és kudarcba fulladt cél és/vagy feladat. Két megoldást tudok felajánlani: az első, hogy újratervezed és felfrissíted a már meglévő céljaid. A második, hogy kiöntöd a poshadt vizet a pohárból és friss vízzel indítasz. 

Tovább

5 lecke Gandhitól, az egyszerű élet jeles képviselőjétől

Az összes aranyunk és ékszerünk sem képes csillapítani az éhségünket és oltani a szomjunkat.

- Gandhi

Az egyszerűbb és letisztultabb hétköznapokra talán jobban szükségünk van, mint bármikor.

A képernyőkből áradó vakítóan kék fény virtuális tere határozza meg döntéseinket, szokásainkat. Mondhatni itt éljük le életünk jelentős részét. Egy világban, ami nem a valóság. Egy világban, amelyben mindenki csak azt mutatja meg, amit akar. Ami a legszebb és legjobb oldala. Egy világ, ami magához láncol és ha nem vagy óvatos és tudatos, elégedetlenséget szül.

A tárgyak azok, amelyek révén érvényesülni akarunk. Idealizálunk, rohanunk, gyűjtögetünk. Időt pazarlunk. Aranyórát, drága telefont, bőrüléses autót, menő kabátot vásárolunk. Dolgozunk fáradhatatlanul, azért, hogy megvegyük azt, ami a kék fény hipnotizált világában láthatóan másokat boldoggá tesz. Mikor ezek megvannak, fényképeket készítünk és mosolygunk, hogy mások is lássák, immár mi is a "boldogok" kategóriáját erősítjük. Aztán karikás szemekkel visszatérünk a munkába, hogy újabb és újabb javakat vásárolhassunk és műmosollyal az arcunkon a közösségi hálózat hazug világát erősítsük.   

A lehető legnagyobb szükségünk van ezekben az időkben arra, hogy egy olyan ember tanácsait fogadjuk meg, aki hatalmas tetteket vitt véghez, aki tudta, hogy nem az anyagi javakban keresendő az élet értelme. A lehető legegyszerűbb életet élte, amely kielégítette minden alapvető szükségletét és ezen felül csak arra fordította idejét, ami igazán fontos. Ami változást hoz úgy az ő életében, mint a világban. 

Mahatma Gandhi - aki azt helyezte előtérbe, ami valóban fontos 

Gandhi halálakor kevesebb mint tíz tárgy tulajdonában volt, ami magában foglalt egy órát, egy szemüveget, egy kopott szandált és egy étkező tányért. Állandó lakása sem volt. 

gandhi_tulajonai_og1.jpg

Az életben lehetőséged nyílik tárgyakat használni és birtokolni - a kulcs abban rejlik, hogy ne ezek birtokoljanak téged. 

Gandhi meglehetősen jómódú családban nőtt fel és kiváltságos neveltetést kapott. Bár gazdagságban nevelkedett, élete során megvált a tulajdona nagy részétől és önkéntesen egyszerű életet élt.

1. Birtokolj keveset

Gandhi a kevés tárgy híve volt. Tulajdonában csak a ruhák voltak amelyeket viselt és eszközök az étel elkészítéséhez illetve elfogyasztásához. Minden ajándékot amit kapott licitre bocsátott vagy elajándékozott. 

Modern életünkre vetítve...

Nyilvánvalóan napjainkban nem megvalósítható csak ennyi tárgy tulajdonában élni. Viszont érdemes megszabadulni a teljesen felesleges dolgoktól, és csak a legalapvetőbb, számunkra legfontosabb tárgyakat megtartani, amelyeknek valóban hasznát vesszük. Hasznosíts újra, adományozz vagy add el a nemkívánatos tulajdonaidat. 

2. Fogyassz egyszerű ételeket 

Gandhi, mint ahogyan azt a képeken jól látni, nem szenvedett a mai népbetegségtől. Nem volt túlsúlyosnak nevezhető, Éppen ellenkezőleg. Szigorú vegetáriánus étrendet követett, saját maga készítette el az ételeit, és csak helyben termesztett alapanyagokból dolgozott. 

Modern életünkre vetítve...

Ebből mi is tanulhatunk annyit, hogy nincs szükségünk milliónyi édességre. Legjobb a helyi és szezonális ételeket fogyasztani. Nem feltétlenül a vegetáriánus étrend, de az egyszerűbb, kevésbé feldolgozott természethez közelibb ételek fogyasztása egyértelműen sokkal kifizetődőbb egészségünk és közérzetünk szempontjából. Vonjuk ki étrendünkből a fehérlisztből készült ételeket, a cukrot, a disznóhúst. Kezdetnek már ez is pozitív változást fog hozni úgy közérzetünkben mint egészségünkben.

3. Öltözködj egyszerűen

Gandhi egyszerű ruhákat viselt, amelyek szimbolizálták életmódját. Egy legendás történet övezi ezt a szokását. Amikor Londonban Nagy Britannia királyával találkozott, egy újságíró megkérdezte tőle: 

"Mr. Gandhi, nem érezte magát alulöltözöttnek a király előtt?"

Gandhi ezt válaszolta: "Úgy gonolom a király elegendő ruhát vislet kettőnk helyett is"

gandhi_ujsagiroval_og_600x314.jpg

Modern hétköznapjainkra vetítve.

Vess egy pillantást Steve Jobs, Mark Zuckerberg vagy bármelyik modern "nagy ember" öltözetére. Az Apple Inc. alapítóját szinte minden egyes beszédén, megjelenésén egyszerű farmernadrágban és fekete pólóban láthatod. A Facebook alapítójára szintén igaz az egyszerű öltözködés. Miért? A sikeres emberek nem követik a divatot, nem az a céljuk, hogy mindig a legdivatosabb ruhában jelenjenek meg. Az a céljuk, hogy egyszerű megjelenésük legyen, ne ez legyen a figyelem középpontjában, ne vegyen el sok időt a ruhák megválasztása és arra fordíthassák idejüket, ami számukra valóban fontos.

Öltözködj egyszerűen. Itt adok némi segítséget ahhoz, hogyan egyszerűsítheted le a ruhatárad. A lényeg nem abban van, hogy kopott és rossz ruhákat viselj. A lényeg az, hogy csak azok a ruhák legyenek a tulajdonodban, amiket valóban használsz is. 

4. Élj egyszerű, stresszmentes életet.

A legenda szerint Gandhit sosem látták igazán frusztráltnak. A frusztráció és stressz leküzdéséhez Gandhi a meditációt hívta segítségül.

Bár Gandhi világszintű spirituális vezető volt, akit milliók idealizáltak, sosem tért le az egyszerűség útjáról. Néha megbeszéléseket szakított félbe, ha egy gyerek játszani akart vele. 

Modern hétköznapjainkra vetítve

Tarts néha szünetet. Tanulj meg meditálni. (Itt találsz egy útmutatót a zen meditáció elsajátításához) Számos sikeres ember napi szokása a meditáció. Szakíts időt arra, hogy a gyerekeiddel foglalkozz. Ne vedd nagyon komolyan az életet. 

 gandhi_teazik_og_600x314.jpg

5. Engedd, hogy az életed beszéljen helyetted. 

Gandhi nagyon halkan és keveset beszélt. Ezzel ellentétben írásai nagyon vehemensek, ütősek és tömörek voltak. 

Azt akarta, hogy életmódja beszéljen helyette.

Tanulság

Egy egyszerűbb életet élve, Gandhinak elég ideje jutott arra, hogy életét egy nemesebb és magasabb célnak alárendelve élje. Még ha te nem is szeretnél a következő Gandhi lenni, egy egyszerűbb és elégedettebb életre tehetsz szert, ha követed a tanácsait.  

Kezdj el egyszerűbb életet élni. - rengeteg időd és energiád fog felszabadulni. Ez lehetővé teszi számodra, hogy kialakítsd azt az életet, amelyre vágysz. Egy életet, amely határozottan irígylésre méltó lesz.  

 Ha valaki vagyonos, nem jelenti azt, hogy minden vagyonát, beleértve feleségét és gyerekeit kidobja az ajtón. Egyszerűen annyit jelent, hogy az egyénnek meg kell szüntetnie a görcsös ragaszkodását ezen dolgok irányába.

-Gandhi 

Article Inspired by Zen Habits

  

Miért NE legyél tökéletes?

A tökéletesség hajszolása kényes és kimerítő dolog, mivel abban a pillanatban, hogy az ember kiszúrja akár a legapróbb hibát, rögtön oda az egész.

-Lev Grossman

Nem újdonság számunkra, hogy a kultúránk tökéletességre törekszik. 

Tudod, hogy tökéletes kell legyen a hajad, a tested, olyan konyhád kell legyen ami csillog-villog. Tökéletes kapcsolataid kell legyenek, úgy ahogyan azt a beállított képeken látod. Sőt, még a gondolatad is tökéletesek kell legyenek. 

tokeletesseg_og_1.jpg

(Ilyennek kellene lennie egy családi pikniknek! - tökéletes, nemde?)

Ezt gondoljuk: "Ha csak egy kicsit is többet edzek, tökéletes testem lesz". Ha megtanulok meditálni csak tökéletes gondolataim lesznek és maximálisan kiegyensúlyozott leszek". 

Tovább

Hogyan kerüld el a vitát a karácsonyi vacsorán?

A karácsony tipikusan az az ünnep, amely bizony összehozza a családot. Ha tetszik, ha nem. Mindannyian tudjuk, hogy nincs tökéletes család és ha mindenki egymásra talál, a vacsora nagyon ritkán ér véget vita nélkül. Főleg igaz ez a szentestére, amikor a családtagok néhány pohár bor után bátrabban kérdeznek, mondanak, és csinálnak dolgokat. 

karacsonyi_vacsora_vita_600x314.jpg

Amikor a nagyi sokkot kap

Mikor a nyitott kapcsolatban lévő féltestvéred bátor dolgokat mond és elfelejti, hogy a nagyi egy másik korszakban nőtt fel. Mikor ugyanez a nagyi a régi barátnőd nevén szólítja az újat. Amikor apukád megint elkezdi firtatni, hogy "amit te csinálsz, az igazából nem is munka". Nos, ilyenkor szokott robbanni a bomba. 

Tovább

A fekete péntek és a piros ruhás üzletember

Az év egyik legszebb és legkellemesebb periódusa következik. Az ünnepek. Mindenki elégedett, boldog és kiegyensúlyozott a karácsonyi vacsoránál. Vagy mégsem? 

Ajándékok. Kinek? Mit? Mikor? Már késő. Nem tudom mit vegyek. Már megvettem. Fenébe. Elkések. Ünnepi vacsora. Család. Nem szeretem. Szeretem, de mindig veszekedés a vége. Nem szeretem. Kevin. Mármegint. Reszkessetek betörők. De megszoktam. Ez kell. Coca-Cola. Üres pénztárca. 

Black Friday

Az öreg piros ruhás üzletember és a szeretet vásárlás ünnepe előtt van egy nagyon sötét napunk. Mint minden rosszat, ezt is hamar átvettük a nyugati szokások közül. A nap, amelyen eltapossuk egymást azokért a dolgokért, amelyekre valójában nincs is szükségünk. A nap, amelyen a tudatos vásárlás megszűnik létezni, mosolyból grimaszra és eltökéltségre torzul arcunk. A nap, amelyen Amerikában minden évben minimum egy ember meghal, a másik ember figyelmetlensége, indulata, vaksága miatt. Egy TV miatt, egy mikró miatt vagy éppen egy leárazott okostelefon miatt. 

fekete_pentek1.jpg

A marketing szakemberek, üzletvezetők, cégvezetők hónapokkal előtte megtervezik az akciókat. TV reklámok, újsághirdetések, plakátok, Facebook és Google hirdetések. Új termékek. 70%-os kedvezmény. Outlet. Vedd meg MOST. Klikk ide. Akciók, promók, kedvezmények, csak ma. Ne maradj le.  

A csillogó, fényes és stílusos hirdetések hátterében azonban sötét és szomorú dolgok keletkeznek.

Tovább

Ajándékozz élményt karácsonyra!

Nincs is szebb élmény, mint a karácsony előtti nagybevásárlás. A magyar káromkodás minden létező kombinációja a karácsonyi dalok ritmusára. Az üres parkolóhelyet vadászó idegbeteg apukák. A részeg télapó, aki kiterülve két parkolóhelyet foglal el a sofőrök nagy örömére. A tűzoltóautó a kirakatban, amit egy órával ezelőtt háromszor drágábban vásároltunk meg egy másik üzletben.    

A karácsonyi bevásárlás, a hatalmas forgalom és az ajándékozással járó stressz nagyságát csak az elhalt idegsejtek száma haladja meg. Koccanások, rohanás, ordibálás, black friday és egyéb hisztéria.  

maganak_is_boldogat1.jpg

(Tavaly elhangzott beszélgetés vevő és eladó közt az egyik hypermarketben)

Minden évben megfogadod, hogy semmiképp sem hagyod utolsó pillanatra és minden évben december 23-án este a kassza előtt várokazva magadban motyogva teszed ezt meg. 

Tovább

Diderot-effektus: Miért vágyunk arra, amire nincs szükségünk?

A híres francia filozófus egész életében szegénységben élt, mígnem 1765-ben minden megváltozott.

A lánya férjhez menni készült, amikor Denis Diderot 52 évesen ráeszmélt arra, hogy hozománya meglehetősen ingatag lábakon áll. Elismert filozófus volt már akkoriban, így pár hónap múlva Nagy Katalin, orosz cárnő úgy döntött felvásárolja Diderot könyvtárát 1000 líráért, ami napjainkban hozzávetőlegesen 50,000 dollárnak felel meg. 

A hozomány kérdése megválaszoltnak tűnt, az összeg több volt mint elegendő, így filozófusunk úgy döntött, vásárol magának egy drága, mutatós karmazsin köpönyeget. Ekkor kezdődtek a problémák. 

Diderot a magasröptű gondolatok világából az anyagiasság földjére tévedt.

A vörös köpeny annyira gyönyörű volt, hogy nem illett az egyszerű, régi, kopott szobához, a kopott tárgyakhoz. Az ő szavaival élve: "az egység, a koordináltság és a szépség megszűnt" körülötte. Diderot tehát úgy döntött, visszaállítja az egyensúlyt és a köpönyeghez vásárol egy színpompás szőnyeget, egy marokkói bőr fotelt és egy mahagóni íróasztalt.

didero-effektus_og_600x314.jpg

Filozófusunk akkor vette észre magát, amikor ráeszmélt, hogy nemcsak hogy a hozomány veszett el ismét, de adósságba is verte magát. 

A Diderot-effektus

Azt a tételt állítja fel, miszerint egy új birtokolt tárgy elindít egy fogyasztási spirált, amely újabb és újabb dolgok megvásárlását eredményezi. Így olyan tárgyak birtokába kerülünk, amelyekre előző énünknek (az első tárgy megvásárlása előtti énünknek) nem volt szüksége ahhoz, hogy elégedett legyen.

Miért vágyunk arra, amire nincs szükségünk? 

Természetesen engem sem került el a Diderot-effektus. Amikor egy újabb autót vásároltam (ami részben már indokolt volt) rájöttem, hogy ebbe már menő navigációs rendszert is be tudok építeni, valamint milyen jól fog kinézni ezzel a színnel a sötétített ablak. De ha már van sötétített ablak, hogy néznek ki ezek a kopott névtelen abroncsok? A vadiúj Michelin abroncshoz azonban új felni is dukál, nem?

Az autó szép volt, a pénztárcám üres lett és Diderot jutott eszembe.

Meg az, hogy ismerem a sztorit, mégis sikerült az, ami az okos embereknek általában nem sikerül: nem a mások, hanem a saját hibámból tanultam. 

Ismerd fel, hogy te is Diderot nyomában lépkedsz:

 • Új ruhát vásárolsz és veszel hozzá cipőt és fülbevalót is
 • Elkezdesz CrossFit edzésre járni és máris megveszed az edzőkesztyűt, az otthoni súlyokat, a táplálékkiegészítőket és a legújabb CrossFit magazint 
 • Vásárolsz egy új kanapét, és az egész nappalit újratervezed

Az élet, az ösztöneink és a fogyasztói társadalom is abba az irányba visz minket, hogy halmozzunk, gyűjtsünk, gyarapodjunk. A tapasztalat viszont egyre csak azt mutatja, hogy ez nem eredményez boldogságot, éppen ellenkezőleg. Amíg nem tudtunk egy dolog létezéséről, nem vágytunk annak birtoklására. 

modern_diderot_600x314.jpg

Hogyan kezeljük a Diderot-effektust?

Ez a jelenség arra tanít meg minket, hogy az életünkbe folyamatosan be akarnak törni az új tárgyak, és a halmozás, birtoklás, gyűjtés helyett el kell kezdenünk egyszerűsíteni, megválni dolgoktól és arra koncentrálni ami valóban fontos. 

 • Csökkentsd a beáramló információáradatot. Iratkozz le a hírlevelekről, ne hozd be az utcáról a promóciós/akciós újságokat, szabadulj meg a digitális lomtól is
 • Csak olyan dolgokat vásárolj, amelyek illenek a képbe. Nem kell mindig újratervezni a ruhatárat vagy a nappalit. Vásárolj olyan dolgokat, amelyek illenek a már meglévő dolgaidhoz. 
 • Szabj meg magadnak egy limitet. Karácsonykor szabj meg egy maximum limitet a barátokkal és családdal amelyet ajándékokra szántok. Az élet többi területén is alkalmazhatsz hasonló dolgokat, főleg annak érdekében, hogy ne élj hónapról hónapra
 • Megveszel egyet, megszabadulsz kettőtől. Amint új dolgot vásárolsz, szabadulj meg valami mástól ugyanabban a kategóriában. A legjobb ha nem is egytől, hanem minimum kettőtől el tudsz szakadni. Így fogsz szépen, lépésről lépésre az egyszerűség felé haladni. 
 • Szabadulj meg a birtoklási vágytól. Ismerd fel, hogy sosem lesz elég. Egy ördögi körben vagy, amelyből csak akkor tudsz kiszabadulni, ha felismered. Új Hondád van? Jó lenne egy Mercedes. Megvan a merci? Mennyire jó lenne egy Bentley. Megvan a Bentley is? Aki ilyen autóval járkál, egy magánrepülőt is beszerezhetne már. Mindegyik anyagi cél, mindegyik tárgyi beteljesülés pillanatnyi elégedettséget és hosszútávú elégedetlenséget szül. 

Diderot szavaival zárnám a bejegyzést: 

"Engedd hogy az én hibáim téged tanítsanak. A nincstelenségnek megvan a maga szabadsága, a gazdagságnak megvan a saját akadálya" 

Ha te is egyszerűbb életre vágysz, de nem tudod hogy kezdj bele, Kövess minket Facebookon

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu