Mi a legrosszabb, ami történhet?

2016. augusztus 01. 21:55 - Dobován Norbert

Régen azt gondoltam, hogy az a legrosszabb, ami történhet velem, ha egyedül maradok. De ez nem igaz. Az a legrosszabb, ha olyanokkal vagyok körülvéve, akik között egyedül érzem magam.

 

A hideg is kiráz minket, ha kockázatokról van szó. "Mi lesz ha..." "Nem tudom, hogy akarom-e ezt" "Lehet, hogy..."

Sokan a kockázatot a kudarccal társítják, a kudarcot pedig a fájdalommal. Gyakran kifelejtik a középső, egyben opcionális részt és rögtön a fájdalomhoz jutnak, mint következtetés. Azt mondják nekünk, hogy sikeresnek lenni sok-sok kockázattal jár. Tehát a sikeresség fájdalmas, igaz? 

Nem feltétlenül.

Mikor kockázatvállalásról van szó, és meg kell kérdőjeleznünk jelenlegi helyzetünket, esetleg hatalmas döntés előtt állunk, az alap kérdés, amelyet fel kel tenned magadnak, minden motivációs könyvben és minden életmód tanácsadó fejében ott van, az alapok közt:

"Mi a legrosszabb ami történhet?

Alacsony kockázatú-döntés v.s. magas kockázatú-döntés 

Ez egy remek kérdés. Még logikus is számos kisebb, alacsony kockázatú döntés esetén. Megszabadulni a felesleges dolgoktól az életedben, elkérni egy aranyos lány telefonszámát, megírni a könyved első oldalát. Mi a legrosszabb ami történhet? Senki nem fog megölni, meggyűlölni, nem maradsz hajléktalan, lesz mit enned. 

De ami az igazat illeti, van, amikor az a bizonyos "legrosszabb" valóban nagyon rossz és a frászt hozhatja rád. Bungee Jumping, lakásvásárlás, családalapítás, felmondás a munkahelyen. Mi a legrosszabb ami történhet? Nos, számos nagyon rossz dolog állhat előtted, barátom: halál, adósság és mélyszegénység többek között, hogy csak a legjobbakat említsük.

legrosszabb_ami_tortenhet.jpg

Ez azt jelenti, hogy ne vállaljunk kockázatot? Nem. A kockázatvállalás logikus döntésen kell alapuljon. Jó dolog feltenni a fent említett kérdést, majd a válasz alapján eldönteni a kockázat mértékét. 

A különbség az alacsony kockázatú-döntés és a magas kockázatú-döntés közt az, hogy utóbbi potenciálisan megváltoztathatja az életed, míg előbbi nem feltétlenül rendelkezik ilyen veszéllyel.   

Viszont, amire talán nem gondoltál, hogy az alacsony kockázatú döntés is rendelkezhet olyan végkimenetellel, ami megváltoztathatja az életed, akkor, ha megváltoztatod a kérdést:

"Mi a legjobb ami történhet" 

Lehet, hogy az a telefonszám amit elkértél, életed párjának a hívószáma lesz, lehet, hogy a felesleges dolgoktól való megválás több időt ad a valóban fontos dolgokra és lehet, hogy az a könyv, amelynek megírtad az első oldalát segít kiteljesedni és rendbe szedni a gondolataidat, de akár bestseller is lehet belőle. 

Ugyanígy, a magas kockázatú döntéseknek is lehet nagyon jó eredményük. Leugrani egy hídról, (úgy értem kikötve, persze - a másik verzió - na, az egy másik blogbejegyzés) életed egyik legextrémebb élményévé válhat, amikor úgy érezted, hogy igazán éltél. A családalapítás szintén új értelmet adhat hétköznapjaidnak és a lakásvásárlás pedig megalapozhatja családod biztonsági hátterét, ha minden jól alakul. A munkahelyedről történő felmondás arra buzdíthat, hogy belekezdj egy saját vállalkozásba vagy keress egy olyan munkahelyet, amely azt eredményezi, hogy hétfő reggel motiváltan ébredsz fel. 

Végeredményben, a lényeg annyi, hogy amennyiben kockázatot vállalsz, érdemes feltenni ezt a két kérdést, gyakrabban. Mi a legrosszabb és mi a legjobb ami történhet. Ugyanis nagyot tévedsz, ha azt hiszed, akkor ha nem vállalsz kockázatot, semmit sem kockáztatsz. 

 Kövess minket Facebookon is!

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: tudatossag

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapizarandok.blog.hu/api/trackback/id/tr678929072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása